Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Skolkommunalråd Helene Odenjung (L). Bild: Robin Aron
Skolkommunalråd Helene Odenjung (L). Bild: Robin Aron

Alla partier överens: Stäng Vetenskapsskolan

Vetenskapsskolan har under lång tid fått skarp kritik från flera håll och dess tidigare huvudman Abdel Nasser El Nadi ska utvisas – då han bedöms utgöra ett hot mot rikets säkerhet. Nu kräver alla partier i Göteborgs kommunfullmäktige att skolan stängs.
– Skulle det vara så att Skolinspektionens underlag inte räcker så måste lagstiftningen skärpas, säger skolkommunalråd Helene Odenjung (L).

GP har i en rad artiklar rapporterat om Vetenskapsskolan, numer Safirskolan, och dess tidigare huvudman Abdel Nasser El Nadi. Skolinspektionen startade i våras en utredning för att fastställa om ägare och personer i skolans ledning är lämpliga att bedriva skolverksamhet.

I ett yrkande kräver Sverigedemokraterna i Göteborg nu att kommunstyrelsen ska be Skolinspektionen att omedelbart stänga skolan och alla verksamheter som kan kopplas till densamma.

– Vi måste stoppa det här omedelbart tills man har rett ut vad det är som egentligen pågår, säger kommunalrådet Jörgen Fogelklou (SD).

Det pågår en utredning där beslut väntas inom kort – ni vill inte vänta in det?

– Det måste stoppas med en gång, sen kan den här utredningen fortgå parallellt med det. Visar det sig att det inte finns några oklarheter så får de väl starta igen, men vi måste göra någonting nu.

Jörgen Fogelklou (SD). Bild: Robin Aron
Jörgen Fogelklou (SD). Bild: Robin Aron

Demokraterna: Bör stängas eller tvångsförvaltas

Även Demokraterna kräver i ett yrkande att Skolinspektionen skyndsamt gör en "fullständig översyn" med syfte att "vidta samtliga tänkbara åtgärder för att säkerställa elevernas trygghet".

Bakom skrivelsen står bland andra Sofie Löwenmark, som också är journalist på den granskande sajten Doku.

– Vi vill inte att skolan ska drivas i denna regi på något sätt. Men om den ska tvångsförvaltas eller stängas vill vi överlåta till Skolinspektionen, säger hon.

Hon kommer också att möta Vetenskapsskolans skolchef Sven-Erik Berg i SVT:s Opinion Live under torsdagskvällen.

– Det är bara att gå in och läsa Skolinspektionens återkommande tillsynsärenden från 2009 och tio år framåt. Det är kritik, på kritik, på kritik kring könsseparation, sexualundervisning och en rad andra problem. Det är tydligt att eleverna på den här skolan inte får en fullgod utbildning, vid sidan av de rena extremistkopplingar som framkommit, säger Sofie Löwenmark (D).

LÄS MER: Sitter i Vetenskapsskolans nya styrelse – spred IS-propaganda

LÄS MER: Klausul gör att El Nadis familj kan återta Vetenskapsskolan

Så svarar de övriga partierna

GP har varit i kontakt med övriga partier i Göteborgs kommunfullmäktige – som alla vill att skolan stängs.

Bild: Meli Petersson Ellafi
Bild: Meli Petersson Ellafi

Jonas Attenius (S):

– Med den information vi har så tycker vi det, det är extremt allvarligt och bekymmersamt. Vårt parti är överhuvudtaget emot religiösa friskolor.
Bild: Robin Aron
Bild: Robin Aron

Daniel Bernmar (V):

– Jag hoppas naturligtvis att den här skolan stängs och att Skolinspektionen fattar ett sådant beslut, det går inte att bedriva skolverksamhet under de här förutsättningarna. Jag hoppas också att fler friskolor stängs. Nu har andra partier börjat vakna och insett att det friskolesystem som de har varit med och infört har ballat ur.
Bild: Jonas Lindstedt
Bild: Jonas Lindstedt

Karin Pleijel (MP):

– MP rekommenderar Skolinspektionen att dra in tillståndet att bedriva det som tidigare hette Vetenskapsskolan. Detta baserat på de uppgifter om huvudmannens och anställdas kopplingar till antidemokratiska rörelser. <P>
– Ingen som arbetar med barn ska ha koppling till extremism och antidemokratiska synsätt.
Bild: Thomas Johansson
Bild: Thomas Johansson

Stina Svensson (FI):

– Det är rimligt att Skolinspektionen gör den här utredningen och vi ser det inte som lämpligt att den här skolan får fortsätta. Vi är skarpt emot all sexism och patriarkala strukturer runt barn. Vi är också emot friskolor som går med vinst och vill heller inte se religiösa friskolor.

Skolkommunalråd Helene Odenjung (L) har flera gånger sagt till GP att hon tycker att Skolinspektionen bör stänga skolan. GP har kontaktat de övriga partierna i Alliansstyret som alla ställer sig bakom Helene Odenjung.

LÄS MER: Kommunalrådets krav: Stäng Vetenskapsskolan

Skolchefen: "Ett fatalt övergrepp"

När GP presenterar politikernas ståndpunkter för Sven-Erik Berg, skolchef och rektor för F-3 på Vetenskapsskolan/Safirskolan, blir han mycket upprörd.

– Att politiker föregriper en myndighets utövande är ett fundamentalt och fatalt övergrepp på de demokratiska processer vi har i vårt land. Det är ministerstyre, säger han och fortsätter:

– De ska fatta att de är politiker och de ska förstå skillnaden mellan myndighetsutövning och politikerstyre. Här går man in för att utöva ett starkt tryck på en myndighet. Jag är så trött på de här idiotiska barnsligheterna så jag kan spy åt det.

Myndigheten tar, som du säger, beslutet – men ska man som politiker inte få tycka?

– I det offentliga rummet har de ingen rätt att tycka i vilken riktning myndigheten ska fatta beslut. Det är inte ett ärende för varken kommunstyrelsen eller fullmäktige. Det är ett totalt och fatalt övergrepp på den demokratiska processen.

LÄS MER: Tidigare rektorn som fruktas av Säpo: Abdel Nasser El Nadi

Skolinspektionen: "Ingenting som vi väger in"

Skolinspektionens jurist Johan Kylenfelt säger att politiska åsikter inte är något som Skolinspektionen kan ta i beaktande.

– Nej, deras åsikt i frågan är ingenting som vi kan ta hänsyn till. Det är ingenting som vi väger in, säger han.

Johan Kylenfelt fortsätter:

– Vi har samlat in material i ärendet och det är det som utgör underlaget för den prövning som ska avgöra om ägar- och ledningskretsen uppfyller de krav på lämplighet och insikt som uppställs i skollagen. Utifrån vad som framkommer tar vi sedan ställning till om det föreligger några brister och vilka åtgärder som i så fall ska vidtas.

Skolinspektionens beslut väntas komma inom de närmsta veckorna.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här!