Avslag på kostnadsräkningen. Begäran om pengar för diskussioner med en död klient gillades inte av Göteborgs tingsrätt.
Avslag på kostnadsräkningen. Begäran om pengar för diskussioner med en död klient gillades inte av Göteborgs tingsrätt. Bild: Henrik Montgomery/TT

Advokat krävde betalt för samtal med död klient

Advokaten uppgav att han talade i telefon med sin klient efter att åklagaren lagt ned åtalet. Men när det påstådda telefonsamtalet skedde, var klienten död sedan en månad. Åklagarmyndigheten ska nu undersöka om advokaten gjort sig skyldig till brott när han begärde betalt för kontakten med den döde klienten.

ANNONS
|

Det handlar om en av Göteborgs mest högprofilerade brottmålsadvokater, Anders Lindstrand.

En av hans klienter var en man i 30-årsåldern som under förra året åtalades för tre fall av stöld.

Avled före rättegången

En rättegång var inbokad men strax dessförinnan, den 6 december, avled den åtalade mannen.

Därefter lade åklagaren ned åtalet, med motiveringen att den misstänkte avlidit.

Men den 7 januari skriver advokat Lindstrand till tingsrätten att hans klient ”begär att tingsrätten meddelar frikännande dom”.

Samma dag skickar Anders Lindstrand in sin kostnadsräkning där han redogör för att han, efter att åklagaren lagt ned åtalet, via telefonsamtal med sin klient tagit emot instruktioner av honom.

ANNONS

– Då ansåg jag att det var något som inte stämde. Det var en omöjlighet för advokat Lindstrand att ha någon kontakt med sin huvudman efter nedläggningsbeslutet, säger Johan Wilhelmsson, rådman vid Göteborgs tingsrätt.

I tingsrättens slutliga beslut i målet prutar Wilhelmsson bort de en och en halv timmar, värda omkring 2 500 kronor, som Anders Lindstrand begärde att få betalt avseende kontakter med sin döde klient.

"Det stack ut"

– Detta ärende är lite uppseendeväckande, så klart. Det stack ut, konstaterar Johan Wilhelmsson. Det är advokat Lindstrand som får svara på varför det blev på det här sättet i kostnadsräkningen.

På en fråga om något övervägande gjorts kring eventuell brottslighet från advokat Lindstrands sida, svarar rådmannen att hans beslut skickats till utredande myndigheter.

Detta avser främst åklagarmyndigheten där extra åklagare Lage Rahm varit ansvarig för ärendet.

– Det kan absolut vara brottsligt. Vi ska titta närmare på det, och undersöka om vi ska gå vidare med det, säger Lage Rahm.

Vilken brottsmisstanke skulle det kunna röra sig om?

– Närmast till hands ligger väl bedrägeri. Men vi får först titta om vi ska göra något med det, säger Rahm.

GP träffade advokat Anders Lindstrand i tingsrätten, med förhoppningen att han skulle berätta hur det kan komma sig att hans kostnadsräkning kommit att innehålla en kontakt med en död klient.

ANNONS

Men advokat Lindstrand vill inte tala med GP. Detta med hänvisning till innehållet i en tio år gammal artikel.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS