Kommunfullmäktigeledamoten Jahja Zeqiraj är i dag ordförande i Fastighetsnämnden och SDN Västra Hisingen. Uppdrag som han inte tänker lämna.
Kommunfullmäktigeledamoten Jahja Zeqiraj är i dag ordförande i Fastighetsnämnden och SDN Västra Hisingen. Uppdrag som han inte tänker lämna. Bild: Robin Aron

Zeqiraj sitter kvar på sina förtroendeposter

Jahja Zeqiraj är i dag ordförande i Fastighetsnämnden och SDN Västra Hisingen. Socialdemokraterna förväntar sig att han ska lämna sina uppdrag – själv har han inga sådana planer.
– Jag är känd för att ta ansvar och kommer fortsätta att ta ansvar, säger han.

ANNONS
|

När GP under tisdagen talar med partidistriktets Anna Johansson (S) och kommunstyrelsens ordförande Ann-Sofie Hermansson (S) framhåller båda att de nu förutsätter att ”Jahja lämnar alla uppdrag han har för partiet”.

– Ja, jag förväntar mig att han lämnar sina uppdrag som socialdemokrat. Med en annan partibeteckning kan han inte sitta kvar, säger Anna Johansson.

Läs mer: S om Zeqirajs avhopp: Var på väg att bli petad

Men det kommer Jahja Zeqiraj inte att göra. På presskonferensen meddelade han kommer att behålla sina förtroendeposter.

– Jag är känd för att ta ansvar och kommer fortsätta att ta ansvar. Jag känner att jag har ett stort förtroende och den dagen jag känner att jag inte har det, i stadsdelen eller hos personalen, då återkommer jag.

ANNONS

Samtidigt menar han att han inte har för avsikt att ställa till med problem för de rödgröna.

– Tanken är inte på något sätt att vi kommer att skapa någon oro. Jag kommer fortsätta att sköta mina uppdrag, som jag tidigare har gjort, i fastighetsnämnden och stadsdelsnämnden

Jonas Hinnfors, professor i statsvetenskap.
Jonas Hinnfors, professor i statsvetenskap. Bild: Göteborgs Universitet

Vanligt problem bland förtroendevalda

Jonas Hinnfors, professor i statsvetenskap på Göteborgs Universitet, menar att det är ett vanligt beteende bland förtroendevalda som lämnar ett parti för ett annat.

– De hänvisar till att de valts av sina väljare, medan deras före detta partier menar att de valts in som representanter för partiet. Det är vanligt att det leder till spänningar, men efter ett tag klingar det av, säger han.

Huruvida Jahja Zeqiraj kommer att ställa till med problem är fortfarande oklart eftersom han inte uttryckt några ideologiska problem, menar Jonas Hinnfors. Snarare är det dåligt ledarskap och frustration som legat till grund.

– Det är väldigt lite sakfrågekonflikter, han har inte lyft fram att partiet borde gjort si eller så. Om det finns andra konflikter är det i så fall sådana som vi inte vet finns, säger han.

Läs mer: Zeqiraj sågar Hermanssons ledarskap

Besvärande för Socialdemokraterna

Jonas Hinnfors säger att det för Socialdemokraterna är besvärande att en framstående politiker lämnar så nära in på valrörelsen. Dessutom påverkar det de rödgrönas förhållningssätt till Demokraterna.

ANNONS

– Fram tills nu har Wannholt varit galjonsfiguren, då var det enbart en stark borgerlig företrädare. Nu finns det två profilerade personer från de rödgröna. För de rödgröna blir det en utmaning hur man ska förhålla sig till Demokraterna.

Samtidigt öppnar det möjligheten för Demokraterna att synas mer och förtydliga sin profil.

– De har två starka profiler i Zeqiraj och Munck som kan skapa någon slags partiprofil nu. Tidigare har den enda frågan varit Västlänken.

– Demokraterna är ett vagt profilerat parti, man har ingen tydlig ideologisk linje. Nu kanske man sätter en profil som antingen är center/höger eller center/vänster. Just nu finns det ingen profil, utan bara personer.

Läs mer: Munck och Zeqiraj går med i Demokraterna

ANNONS