Yuusuf, 8, mördades i sprängdåd - huvudmisstänkt död

ANNONS
|

Det var den 22 augusti i somras förra året som en sprängladdning detonerade på Dimvädersgatan i Biskopsgården, i Göteborg.Inne i trerummaren befann sig flera personer, bland annat åttaårige Yuusuf Warsame som var där på semester för att besöka anhöriga.

Pojken var släkting till livstidsdömde Ahmed Warsame, 25, som fälldes för inblandning i restaurangskjutningen på Vår Krog & Bar i mars 2015.

Sågs som en hämndaktion

Bombattentatet mot Yuusuf tolkades som en tydlig hämndaktion för det som hänt på Vår Krog & Bar.

Polisen riktade in sig på en huvudmisstänkt, enligt uppgifter till GP. Men den personen avled före gripandet.

– Vi har under utredningen haft en skäligen misstänkt person. Bevisningen, inte minst den tekniska, var enligt min uppfattning såpass bra att den hade räckt för häktning och åtal. Men den mannen är alltså numera död, förklarar kammaråklagare Stina Lundqvist.

ANNONS

I vilket sammanhang dog han?

– Den frågan vill jag inte kommentera, säger åklagaren.

Enligt uppgifter till GP avled mannen som en konsekvens av ett våldsbrott begånget mot honom.

Polismästare Robert Karlsson, chef för kriminalpolisen, är noga med att poängtera att det enbart handlade om misstankar mot den nu avlidne mannen:

– Ingen är dömd. Men vi hade kommit väldigt långt i det här ärendet. Vi har satsat oerhört stora resurser på att lösa mordet på Yuusuf. Och då är det förstås lite besvärande för förundersökningen att vi hamnade i den här situationen.

Betyder detta att arbetet stannat av eller åtminstone bromsats?

– Nej, för alla målsäganden är det viktigt att vi fortsätter i oförminskad skala. Detta är ingenting som en ensam kille suttit hemma och planerat och därefter genomfört på egen hand. Här finns kanske en anstiftare, en organisatör och flera individer som har haft olika roller. Vår målsättning är att alla som medverkat ska lagföras, konstaterar Robert Karlsson.

Hur nära var ni att gripa den nu avlidne?

– Det vågar jag inte svara på. Bevisbilder och misstankar växer fram successivt.

Fler liknande attentat

Enligt åklagare Stina Lundqvist har utredningen efter bombattentatet mot Yuusuf bedrivits parallellt med utredningen av ett liknande attentat på Klarvädersgatan i Göteborg - den 5 september.

ANNONS

Då slängdes en sprängladdning upp mot en balkong där det bor en pensionär.

Måltavlan var dock – enligt polisen – en yngre man som ingått i ett nätverk från Norra Biskopsgården. Det är samma gäng som Yuusufs släkting, Ahmed Warsame, påstås ha tillhört.

Ytterligare handgranat

Även en tredje explosion kan knytas till konflikten mellan grupper från stadsdelens olika geografiska områden. Det gäller handgranaten mot ett vardagsrumsfönster på Vårvädersgatan, den 15 december.

Den var sannolikt riktad mot en tonåring, som figurerat i utkanten av kriminella miljöer.

– Vi tror att det var samma gärningsmän vid dessa tre tillfällen, att det är personer kopplade till Södra Biskopsgården, säger Stina Lundqvist.

Efter de tre granatattackerna har förhållandena i Biskopsgården förändrats. Flera förgrundsfigurer i de senaste årens strider sitter i fängelse eller häkte.

De senaste uppgörelserna har snarare rört sig om väpnade konfrontationer inom ett och samma gäng, snarare än mellan de konstellationer som historiskt är fiender.

Pappan vill att mördaren fångas levande

Yuusufs pappa, Abdiwahid Warsame, uppger att han sedan sonen mördades haft regelbunden kontakt med polisen i Göteborg.

Senast han pratade med polisen var för cirka två veckor sedan, berättar han. Abdiwahid Warsame säger därför att han har svårt att kommentera uppgifterna om att mannen som var huvudmisstänkt är död.

ANNONS

– Jag pratade med polisen för ungefär två veckor sedan och då sa de att polisen fortfarande utredde vem som låg bakom explosionen. Min önskan är att polisen fångar de som har gjort det här, säger Abdiwahid Warsame.

Yuusufs pappa säger att han påminns om hans sons död varje gång han hör ordet Göteborg. Själv befann han sig i England när han tog emot det tragiska dödsbeskedet.

– Jag pratade med mina barn klockan åtta på kvällen innan det hände. Då skrattade de och lekte. Sedan ringde telefonen på natten och då berättade de att Yuusuf var död. Det gick inte att ta in, säger Abdiwahid Warsame.

ANNONS