Yüksel: "Känner mig otroligt besviken"

Mikail Yüksel menar att han varit helt öppen mot Centerpartiet gällande sin bakgrund och mötet med Grå vargarna. Han kommer att fortsätta sin riksdagskandidatur, och om han väljs in tänker han starta ett nytt parti.

ANNONS
|

På onsdagseftermiddagen kom bomben från Centerpartiets partistyrelse. Mikail Yüksel, partiets toppnamn i Göteborg, uteslöts ur partiet med omedelbar verkan. Enligt partiet hade han haft kontakter med den högerextremistiska turkiska organisationen Grå vargarna, utan att berätta det för partiet.

Han deltog bland annat på ett möte för cirka fem år sedan, då Grå vargarna ville starta en lokalavdelning i Sverige.

Nu slår Mikail Yüksel tillbaka mot kritiken, och säger att han förändrats sedan mötet med Grå vargarna.

– Jag var med på mötet, men det blev inget. Jag tycker inte att det var något bra för mig. Sedan började jag engagera mig för samhällsfrågor i Sverige. Sedan studerade jag på universitetet, fick en ny ideologi och ny syn på samhället. I samband med det här började jag engagera mig politiskt också. Ju mer jag har engagerat mig i Centerpartiet, desto mer har jag slutat med turkisk politik och etniska konflikter, säger Mikail Yüksel.

ANNONS

Har varit öppen mot partiet

Han menar att han varit öppen med vad som hänt, och berättat om sina kontakter med Grå vargarna innan nomineringen till riksdagslistan.

– Jag har berättat om min bakgrund, om min pappa (politiker för det nationalistiska partiet i Turkiet, reds. anm.), om försöket att starta en lokalavdelning innan nomineringsprocessen. Jag frågade om det var okej att kandidera med den här bakgrunden. Jag ville inte skada partiet. De sa att det var helt okej så länge jag tog avstånd. ”Jag tycker du ska kandidera” sa de till mig, säger han.

Mikail Yüksel säger sig ha bevis för att han berättat om mötet. Bland annat en ljudinspelning av ett samtal han haft med företrädare för riksorganisationen inför nomineringsprocessen.

– Jag känner mig besviken, otroligt besviken. Min ärlighet borde inte utnyttjas på det här sättet. Är det fel att vara ärlig och öppen? Centerpartiet har en brun historia, och de har förändrats. Är det omöjligt för mig att förändras, när partiet har gjort det? säger Mikail Yüksel.

Varför gick du på mötet till att börja med?

– Jag var inbjuden, det fanns ett intresse från andra, så jag var där. Men det blev ingenting. Det var inget för mig.

Hur ser du på Grå vargarna i dag?

ANNONS

– Jag tar starkt avstånd från alla politiska partier i Turkiet. Jag respekterar politiken där, men mitt jobb som svensk politiker är här. I Sverige har vi demokrati, alla politiska organisationer kan etablera sig här. Sedan om vi håller med dem, det är en annan sak.

Tänker starta nytt parti

Centerpartiet undersöker nu om de kan ändra sina riksdagslistor före valet. Om det inte lyckas kommer Mikail Yüksel att kunna väljas in på ett centermandat. Oavsett vad som händer kommer han att fortsätta sin riksdagskandidatur. Redan under onsdagskvällen uppmanade Mikail Yüksel människor i ett Facebook-inlägg att fortsätta kryssa honom.

– Jag är med i politiken för att påverka de utmaningar som finns här. Jag är inte med för att sitta på poster och få arvoden. Jag ser att jag har starkt stöd från folk med utländsk bakgrund, men även från människor med svensk bakgrund. Mitt mål är att starta ett nytt parti, säger han.

Om du blir invald, vilken politik kommer du att driva?

– Jag kommer fokusera mycket på islamofobi, främlingsfientlighet, och all sorts extremism, det är mina kärnfrågor. Jag kommer såklart inte att driva hundra procent centerpolitik, jag kommer ha avvikande åsikter beroende på vad frågan handlar om. Men i stort sett kommer min politik likna deras, eftersom jag håller med om de flesta delarna.

ANNONS
comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS