Många av de stulna kikarsiktena hittades i flyttkartonger på taket inne i 45-åringens garage.
Många av de stulna kikarsiktena hittades i flyttkartonger på taket inne i 45-åringens garage. Bild: Bild: Polisen

Villan rymde stulna kikarsikten för miljontals kronor

Vid ett tillslag i en villa i östra Göteborg hittade polisen 147 stulna kikarsikten värda 2,6 miljoner kronor. De flesta av dem har kunnat knytas till fyra inbrott på tre platser i Västsverige.

ANNONS
|

Majoriteten av kikarsiktena, rödpunktssiktena och kikarna låg i sina originalförpackningar i flyttkartonger på vindstaket i ett garage. Dessutom fanns det kikarsikten inne i villan och i en friggebod på den 45-årige fastighetsägarens tomt.

Enligt en dom i Göteborgs tingsrätt är det bevisat att 128 av föremålen kommer från fyra inbrottsstölder hos tre vapenhandlare: 2 och 4 september i Landvetter, 2 mars i Skara och 19 april i Gällstad. Värdet på godset uppgår till i vart fall 2,4 miljoner kronor, enligt domen.

En vecka efter det sista inbrottet gjorde polisen husrannsakan i villan, vars ägare greps och sedan häktades, inledningsvis misstänkt för grov stöld.

ANNONS

45-åringen uppger att det var en gammal arbetskamrat och jaktkompis till honom som i mars bad att få ställa några av sina kikarsikten i friggeboden då han inte hade plats i sin lägenhet.

Tog tillbaka sina uppgifter

Två dagar före polistillslaget ska samme jaktkompis ha dykt upp med en annan man, enbart känd under förnamn, och fått ställa in kartonger med kikarsikten på garagets vindstak. Kikarsiktena uppgavs vara på väg till en jaktaffär i Malmö.

I flyttkartonger låg dyra kikarsikten i sina originalförpackningar. Den tidigare ostraffade mannen, med fast arbete och till synes utan ekonomiska problem, som förvarade stöldgodset har nu dömts till fängelse i ett och ett halvt år för grovt häleri.
I flyttkartonger låg dyra kikarsikten i sina originalförpackningar. Den tidigare ostraffade mannen, med fast arbete och till synes utan ekonomiska problem, som förvarade stöldgodset har nu dömts till fängelse i ett och ett halvt år för grovt häleri. Bild: Bild: Polisen

Under polisförhören uppgav 45-åringen att hans arbetskamrat sålde kikarsikten, och att han förstod att det rörde sig om stöldgods.

Under rättegången förnekade han dessa uppgifter.

Fruns ilska mot dömde mannen

För tingsrätten är det dock ”helt uteslutet” att mannen inte skulle ha insett att det var frågan om stöldgods. Den tidigare ostraffade mannen döms för grovt häleri till fängelse i ett och ett halvt år.

Som försvårande för honom anses det vara att han upprättat listor över de stulna sakerna, och sökt information om ett av inbrotten. Att han under rättegången tagit tillbaka saker han sagt i utredningen, gör att han inte får någon straffnedsättning utan döms enligt det så kallade straffvärdet.

Mannens fru, som han varit tillsammans med i 20 år, var inledningsvis även hon misstänkt. Hon nekade konsekvent till att ha sett den stora mängden kikarsikten och säger i ett förhör:

ANNONS

– Jag är både ledsen och arg på min man. Hur kan han utsätta oss för det här? Förlåt, men man tror att man känner en människa och så blir det så här.

LÄS MER:Jaktbutiken har haft två inbrott – tjuvarna tar kikarsikten

LÄS MER:Man dömd till fängelse för hammarattack mot föräldrarna

LÄS MER:Två barn får skadestånd för pappans slag mot mamman

LÄS MER:Tio år gammalt sexbrott på väg att klaras upp efter dna-träff

ANNONS