"Viktigt att ta ställning"

ANNONS
|

Kvällen den 9 november 1938 förstördes hundratals synagogor över hela Tyskland. Tiotusentals judar och romer arresterades och hundratals människor dödades under kvällen som kom att kallas för Kristallnatten. I går hade omkring 200 människor trotsat det göteborgska höstrusket och samlats vid Götaplatsen för att sluta upp i ett fackeltåg. Längst fram gick Oskar Thornblad från Asylrätt 2014, en av många organisationer som står bakom manifestationen.

– Jag är väldigt glad för alla som har kommit. Fascismen är på uppgång i hela Europa. Det är viktigt att ta ställning här och nu.

Längre bak i tåget, på ena sidan av en banderoll, gick Lena Bergström tillsammans med medlemmar från nätverket Stolta föräldrar där hon själv är ordförande. De värnar om HBTQ-personers situation i samhället.

ANNONS

– Det är ett sätt att visa solidaritet för alla utsatta grupper i samhället. Ett sätt att hedra alla de judar, romer och hbtq-personer som dödades.

När tåget nådde sitt mål vid Bastionsplatsen möttes man av tonerna från judiska och romska orkestern. En av de många talarna på plats var Simon Wallengren, ordförande för Kulturgruppen för resandefolket.

– Vår generella uppfattning är att antisemitism och antiziganism växer i Europa. Vi är här för att stå upp för alla människors lika värde och för att berätta om resande och romers situation.

Kristdemokraten David Lega var inbjuden av Göteborgs judiska församling som talare och representant för Kommunstyrelsen. Han är också en av dem som oroas över utvecklingen i Europa. Han nämner situationen för judar i Malmö som ett exempel.

– Rasism möjliggörs av folk som är tysta runt omkring. Barn i dag ska få växa upp i ett samhälle där man inte frågar var de kommer ifrån.

Han har också en mer personlig anknytning till förföljelsen av judar genom åren. Farföräldrarna lyckades på 40-talet fly från det belägrade Polen.

– De lyckades ta sig till Sovjet och kunde återvända till Polen efter kriget. När situationen för judarna förvärrades igen under 60-talet flydde de till Sverige. Vi lever i en värld av cykler och därför måste vi alltid fortsätta att minnas.

ANNONS

Arrangörer:

Asylrätt 2014

Antirasistiska filmdagar

Göteborg mot Rasism

Göteborgs Rättighetscenter - Mot diskriminering

Internationella Socialister

JIPF (Judar för Israelisk-palestinsk fred)

Judiska församlingen

Kulturgruppen för Resandefolket

Miljöpartiet

Musiker mot rasism

Piratpartiet Göteborg

Resandebarns rätt

RFSL Göteborg

Socialdemokraterna i Göteborg

Socialistiska Partiet

Socialdemokrater för tro och solidaritet

Stolta föräldrar till HBTQ-personer

Unga troende Socialdemokrater

Unga feminister

Mfl.

ANNONS