Viktigt att se det som finns bakom

De två mest etablerade organisationerna för folk som vill lämna den våldsbenägna högerextremismen håller en låg profil, av oro att kopplas ihop med ”fientliga medier”.

ANNONS

–Om man pratar för mycket missar man förtroendet, säger Geir Stakset.

Han är vd för det relativt nystartade företaget En annan sida av Sverige (Easas) som är mest känt för att arbeta med gängkriminella. Men sedan några år erbjuder Easas också stöd för personer som vill lämna exempelvis nazistiska grupper.

–Det enda vi kräver är att de har en vilja att förändra sig, att de vill komma ur ett liv som de av en eller annan anledning har problem med, säger Geir Stakset.

"Vi kan hjälpa dem"

Grunden är ett individualiserat bemötande.

–Om du ser exempelvis NMR som en homogen grupp, har du misslyckats från början. De flesta medlemmarna har sina anledningar till att de är kvar, och att de vill lämna. Vi kan hjälpa dem som vill ändra det som är dåligt i deras liv. Och genom det förhoppningsvis få dem att lämna de destruktiva miljöerna.

ANNONS

Staksets utgångspunkt är att bakom varje mc-väst eller NMR-flagga finns en människa.

–Inte minst i media beskrivs de ofta som monster. Men du kan inte hjälpa ett monster, du kan hjälpa en människa.

Easas första steg är att ”screena” den hjälpsökande.

–Vi gör en lång intervju och tar reda på vad som sätter käppar i hjulet för personen att leva ett hälsosamt liv. Parallellt med det gör vi en utförandeplan och guidar klienten till att jobba med sig själv och sina problem.

Nästan 20 år

Behandlingen liknar den som Easas använder för gängkriminella. Men ideologiskt motiverade personer är svårare att nå fram till.

–Det finns ingen bankrånare som på allvar tänker ”det här är the way of life”. Det är lättare att slå hål på hans bubbla än på en IS-anhängares eller en nazists. Med dem tar det längre tid att hitta problemställningarna.

På Fryshuset i Stockholm har projektet Exit i snart 20 år arbetat för att hjälpa folk som vill komma ur vit makt-miljön. Verksamhetsledaren Robert Örell säger att Exit under den tiden haft kontakt med över 800 personer. Hur många som faktiskt lämnat miljön är oklart.

–Vi är en frivilligorganisation och har inga register där vi följer personerna över tid, säger Örell. Vi jobbar med dem som är motiverade till en förändring och under hög sekretess..

ANNONS

För tio år sedan minskades de statliga anslagen till Exit och sedan dess har föreningen haft kontakt med omkring 20 personer per år.

–Vi träffar dem som vill träffa oss men numera arbetar vi mer med att stötta personer och myndigheter runt den hjälpbehövande, snarare än att han går igenom exempelvis en lång samtalsserie hos oss, säger Robert Örell.

Tidigare i vit makt-miljö

Han har själv en bakgrund i vit makt-miljön. Att berätta om den erfarenheten i föredrag kan vara ett sätt att nå personer som vill lämna. Ett annat sätt är att inte kommunicera alls, anser Örell.

–I de här miljöerna uppfattas ofta allt som skrivs i vanliga media som fake news. Därför är det bästa för oss att bara finnas till, och räkna med att de som vill ha hjälp hittar oss, säger Robert Örell.

ANNONS