"Vi beklagar verkligen"

Efter GP:s artikel om Esers förlossning svarar Sahlgrenska på kritiken från föräldrarna och Ivo. – Vi tar det här på största allvar, säger chefläkare Görel Nergelius.

ANNONS
|

I tisdags skrev GP om förlossningen som slutade med att Eser Hasyilmaz fick en nervskada i armen. Inspektionen för vård och omsorg, Ivo, har kritiserat Sahlgrenska för att Esers mamma Adile inte fick sakkunnig och omsorgsfull vård under graviditet och förlossning. Chefläkare Görel Nergelius säger att hon å sjukhusets vägnar beklagar det som inträffat.

– Bemötandet jobbar vi ständigt med, det är vår verkliga ambition att alla patienter och anhöriga ska känna sig respektfullt behandlade och bemötta, säger hon.

Ingen enskild som är ansvarig

Efter Ivos beslut ser sjukhuset över sina rutiner. En fråga som utreds är vilka kontroller som bör göras av barnets storlek när en blivande mamma är orolig inför förlossningen.

ANNONS

– Det finns olika uppfattningar i olika delar av landet. Men vi tar Ivos kritik på största allvar, och har redan börjat se över våra rutiner och riktlinjer, säger Görel Nergelius.

Esers pappa Yusuf Hasyilmaz sa till GP att han ville att sjukhuset skulle slå fast vem som haft ansvaret för det som skett. Enligt chefläkare Görel Nergelius är det vanligt att patienter och anhöriga känner så.

– Jag kan förstå synpunkten, men i det här fallet är det inte så att en enskild individ är ansvarig. Våra medarbetare har ansvar för att följa våra rutiner och riktlinjer, och i det här fallet har de gjort det, säger hon.

Ber familjen om ursäkt

Görel Nergelius betonar att sjukhuset alltid strävar efter att utvecklas, och att både Ivos och patienters synpunkter är viktiga i det arbetet. Hon vill å sjukhusets vägnar be familjen Hasyilmaz om ursäkt för det som inträffat.

– Nu tycker Ivo att vi har gjort fel, och då ber vi självklart om ursäkt, säger hon.

Läs GP:s första artikel om Eser:"Min hustru var livrädd"

ANNONS