Vägvalet på Gustav Adolfs torg där de brukade stå och kampanja med ledaren Claes Westberg i spetsen.
Vägvalet på Gustav Adolfs torg där de brukade stå och kampanja med ledaren Claes Westberg i spetsen. Bild: Thomas Johansson

"Vi behöver en liten paus – sen får vi se"

De griniga gubbarna har lämnat torget. Och den 10 oktober kan Vägvalet komma att läggas ned.
– Men vi känner oss ändå som segrare, säger Ann-Catrine Heldtander.

ANNONS
|

I fyra år har de stått vid en stolpe på Gustaf Adolfs torg i västar med texten "Grinig gubbe" eller "Besvärlig göteborgare" – i protest mot hur folkomröstningen om trängselskatt behandlades och Västlänken.

– Respekteras inte resultatet kommer vi att stå här tills vi dör, sa de i en GP-artikel för fyra år sedan.

Så blir det inte.

– Vi har jobbat intensivt i fyra år, i ur och skur. Vi behöver en liten paus, så får vi se vad som händer, säger Ann-Catrine Heldtander.

När den slutliga rösträkningen var klar under torsdagen stod det klart att Vägvalet åker ut ur kommunfullmäktige efter två mandatperioder. Det kan också innebära slutet för partiet – där de griniga gubbarna är en del.

ANNONS

I valet 2014 fick Vägvalet 4,4 procent av rösterna. Nu stannade man på 1,91.

Medlemmarna bestämmer om framtiden

Den 27 september blir det medlemsmöte, där alla ska få chansen att säga sitt. Frågan om partiet ska läggas ned kommer att behandlas och partiledaren Claes Westberg berättar att styrelsen inte kommer att lägga något förslag i någon riktning, i stället låter man medlemmarna styra vart det tar vägen.

– Det blir ett tillfälle för dem att skälla på styrelsen, säger han.

Ett par veckor senare, den 10 oktober, har man kallat till extra årsmöte för att kunna ta det formella beslutet att lägga ned. Om det är så medlemmarna vill ha det.

Leif Johansson är en av dem som stått på torget under de senaste fyra åren. Han säger att gruppens syfte i första hand har varit att informera göteborgarna om konsekvenserna av Västlänksbygget. Och han tycker att man lyckats ganska väl med det.

– Göteborgarna är mycket mer upplysta i dag. Det har märkts under valrörelsen. Folk är i vredesmod mot Västlänken, säger han.

"Vi har krattat manegen"

Medan Vägvalet förlorat sin plats i kommunfullmäktige har Demokraterna, som profilerat sig på samma fråga, gått från ingenting till 16,95 procent. Men Leif Johansson vill inte se det som ett nederlag.

ANNONS
Tar en paus. Från vänster, Annelie Pernheden, Helene Gustavsson, Lasse Pernheden,  Claes Westberg, Gisela Gram, Anne-Catrine Heldtander, Lisbeth Heneborn-Krantz, Ann Britt Lundqvist och Leif Johansson.
Tar en paus. Från vänster, Annelie Pernheden, Helene Gustavsson, Lasse Pernheden, Claes Westberg, Gisela Gram, Anne-Catrine Heldtander, Lisbeth Heneborn-Krantz, Ann Britt Lundqvist och Leif Johansson. Bild: Thomas Johansson

– Vi har krattat manegen för Demokraterna, så vår arbetsinsats är inte kastad i sjön. Vi har skapat en oerhört stark opinion.

Ann-Catrine Heldtander är inne på ett liknande resonemang.

– Vi känner att vi har en del i att Martin Wannholt lyckades så bra. Vi har ett gott samarbete, så det är inga hard feelings. Vi är en folkrörelse – de är proffs, säger hon.

Grundaren nöjd ändå

Theo Papaioannou som grundade Vägvalet och partiets gruppledare i kommunfullmäktige säger att han – trots valresultatet – tycker att alla i partiet ska vara nöjda med det de åstadkommit.

– Vi kom in i fullmäktige och jobbade tillsammans med GT för att samla in så många namnunderskrifter att vi fick en folkomröstning. Och den visade det vi sagt hela tiden: att det inte finns något stöd för det här.

Partiets framtid är upp till medlemmarna att besluta om och om han själv kommer att vara en del av Vägvalet i framtiden, om partiet lever vidare, det är han osäker till i dagsläget.

– Jag vill inte gå händelserna i förväg, men spontant tror jag att det blir tufft att arbeta sig upp efter det här resultatet. Jag har också signalerat tidigare att jag har fokus någon annanstans nu.

ANNONS
ANNONS