Verket på verket äntligen klart

ANNONS
|

Det är en märklig känsla att gå omkring på Göta älv. Med Vinga i ryggen passeras det ena landmärket efter det andra längs kulvertens väggar; Älvsborgsbron, Slottsberget, Masthuggskyrkan, Frihamnen under Göta älvbron och vidare upp mot Marieholm.

Allt är målat längs väggarna i en av Gryaab kulvertar vid Ryaverket.

Idén kom Lennart "Rasmus" Augustsson på Gryaab. Han hade en vision av att kulverten blåa golv var Göta Älv, och där skulle man kunna gå och betrakta Göteborg längs älvens båda sidor.

- Men när jag började för elva år sedan visste jag inte hur stort det här skulle bli, säger Pontus Andersson, som står bakom rekordverket. Till början fick jag i uppdrag att göra tolv siluetter.

ANNONS

Men efterhand blev det fler och fler och nu är kulvertens väggar på båda sidor täckt av Göteborg.

- Jag har ju inte målat på heltid under alla dessa år utan gått hit några timmar på morgnarna då och då, innan jag gått till mitt ordinarie jobb, säger han.

Att det skulle bli en rekordmålning var heller inget som var planerat. Men nu är den anmäld till Guinness som världens största målning utförd av en enda person.

För att kunna måla så exakt och detaljrikt som han gjort har han utgått från fotografier. Sedan har han anpassat skalan efter kulvertens längd.

- På några ställen har jag väl tvingats att fuska lite, men annars är det så nära verkligheten man kan komma, säger han.

Men vissa friheter har han tagit sig. Som att måla sponsorernas namn på ställen som inte stämmer med verkligheten. Han har också passat på att måla av vänner och familj och placerat dem här och var. Sig själv har han förevigat i form av Stålmannen flygandes över Majorna.

Vem ska då kunna se målningen i kulverten vid Ryaverket?

- Vi har faktiskt tusentals besökare här varje år, berättar Ellinor Günther, informatör på Gryaab. Då handlar det inte bara om att se målningen utan hela verksamheten.

ANNONS

Men det finns ett stort intresse för målningen. Fyra gånger per år har man specialvisningar av kulverten.

Den 2 juni finns en chans för all som är intresserade att vandra på Göta älv. Då har Ryaverket öppet hus för att fira sitt 40-års jubileum.

Målningen mäter totalt 273 meter och har en yta på 726 kvadratmeter.

Det har gått åt över 500 liter färg och ett hundratal penslar.

Kostnaden för målningen är beräknad till en dryg miljon, som delats mellan Gryaab och sponsorer.

Elva år har det tagit Pontus Andersson att bli färdig, sammanlagt har han arbetat drygt 2 000 timmar med målningen.

ANNONS