Västra Götaland mobiliserar mot hedersvåld

Risken för att barn och unga utsätts för tvångsgiftermål och könsstympningar ökar under sommarlovet. Göteborg stad har tidigare haft insatser både för myndighetspersonal och på Landvetter flygplats för att motverka hedersrelaterat våld och förtryck under sommaren, men i år satsar man på alla kommuner i länet.

ANNONS
|

Det finns i dag ingen exakt siffra för hur många som utsätts för hedersrelaterat våld och förtryck i Göteborg. En granskning som GP gjorde på ämnet 2017 visade att minst 527 barn och unga omhändertagits eller tvångsvårdats enligt LVU på grund av hedersproblematik i hela Sverige de senaste tio åren.

– Vi tror att det finns ett stort mörkertal, att vi har fler fall än vad som kommer in. Om man misstänker att det kan komma att ske könsstympning eller bortgifte så ska det polisanmälas, säger Katarina Idegård, Göteborgs Stads samordnare mot hedersrelaterat våld och förtryck.

LÄS MER: GP AVSLÖJAR: 527 unga offer för hedern

ANNONS

Men något som är klart är att risken för utsatta ökar under längre skollov, som sommarlovet.

Katarina Idegård är samordnare mot hedersrelaterat våld och förtryck i Göteborg.
Katarina Idegård är samordnare mot hedersrelaterat våld och förtryck i Göteborg.

För tredje året i rad satsar därför Göteborgs stad på att öka anställdas uppmärksamhet på barn och unga som riskeras att föras ut ur landet i sommar för att giftas bort eller könsstympas. Men i år mobiliserar man tillsammans med Länsstyrelsen i hela länet, vilket innebär att den information som brukar skickas ut i Göteborg i år går till alla kommuner i Västra Götalands län.

– Man väcker frågan i de mindre kommunerna också, vilket är väldigt positivt. Det har blivit en ökad efterfrågan på stöd även i de mindre kommunerna, så en nära samverkan med länsstyrelsen i detta arbete är bra, säger Katarina Idegård.

LÄS MER: Flydde från könsstympning – nu utvisas döttrarna

Stor fest kan vara varningssignal

Bland annat så utbildas personal i vad man kan vara observant på vid misstanke om hedersrelaterat våld.

– Dialoga har tagit fram en basutbildning om hedersrelaterat våld, där kunskap om varningssignaler och tecken att vara uppmärksam på ingår. Som att barn är oroliga, har huvudvärk och magont. Att man pratar om giftermål, eller att man pratar om en stor fest som ska hållas, det är inte ovanligt att man håller en fest i samband med könsstympning, säger Katarina Idegård,

ANNONS

Precis som tidigare år har man även en insats på Landvetter flygplats där man samverkar med Swedavia, som har hand om säkerhetskontrollen och med gränspolisen. I år har man även involverat Härryda kommun vars socialjour kommer medverka vid ett stopp av en misstänkt utlandsresa, då personens kommuntillhörighet är oklar.

– Den samverkan vi har på Landvetter handlar om att man inte lyckas hindra ett bortförande innan och hur man kan stoppa det där, säger Katarina Idegård.

Uppmanas stoppa sked i trosan

Information riktat till målgruppen sprids även på flygplatsen. GP har tidigare skrivit om att unga tjejer som riskerar att föras ut ur landet uppmanas att stoppa en sked i trosan.

– I säkerhetskontrollen är det för att man ska kunna ge sig tillkänna och ett sätt är då att ha ett metallföremål på sig. De utsatta måste själva ge sig till känna, då säkerhetskontrollanter inte får jobba uppsökande.

Hittills har man inte hittat något riktigt effektivt sätt att utvärdera de tidigare årens arbete.

– Vi tittade i vårt verksamhetssystem inom socialtjänsten men vi kan inte se någon markant skillnad som har med mobiliseringen att göra. Det finns vissa svårigheter med att mäta omfattningen av hedersrelaterat våld i stadens verksamhetssystem, då det inte alltid är känt att det finns en hedersproblematik då ärendet kommer in till socialtjänsten, säger Katarina Idegård och fortsätter:

ANNONS

– Men vi får rapporter om att fler utsatta ger sig tillkänna, frågan är mer levande och det görs mer insatser.

LÄS MER: Sked i trosan ska förhindra tvångsgifte

ANNONS