Värsta området i Västra Götaland

ANNONS
|

Det är med lättnadens suckar som ordningsmakten inväntar den totala upprustningen av Kvillebäcken.

Odalgatan, Gamla Tuvevägen, Långängen, Ångpannegatan, Färgfabriksgatan, Rundbäcksgatan - adresser som intimt förknippas med kriminalitet. Enligt statistiken upprättas i snitt 40 anmälningar i månaden eller 1,3 per dygn.

Kvarteren kallas ibland för Gazaremsan, lika ofta för vilda västern eller det laglösa landet.

Så sent som den 6 september knivhöggs en 34-årig man svårt vid Ibsensgatan. Dådet rubriceras som mordförsök.

- En misstänkt har gripits. Vi förmodar att Red & White Crew är inblandat, konstaterar Leif Rundberg, chef för den speciella insatsen mot gängbrottslighet.

Det där var bara ett exempel på den ljusskygga verksamhet som ständigt pågår i och runt de slitna kåkarna. Paradoxalt nog endast ett hundratal meter från polisstationen på Vågmästareplatsen.

ANNONS

- I veckan blev två av de stökigaste hyresgästerna på Odalgatan vräkta och avhysta, eftersom huset skall rivas. Frågan nu är väl var problemen i stället tar vägen, funderar Thomas Tengskog, Hisingspolisens chef.

I Kvillebäcken har det under 2000-talet rört sig om en eskalerande organiserad brottslighet - illegalt spel (främst pokermaskiner), försäljning av alkohol utan tillstånd, handel med narkotika, skjutvapen och stöldgods samt ett icke ringa mått av prostitution.

- I en av lokalerna vet vi att det funnits rum, där man erbjudit sexuella tjänster, hävdar Rolf Nordin, spaningsbefäl på Hisingen under fyra år.

Dessutom handlar det förstås om mindre planerade förbrytelser som uppkommer i all hast:

- Vi har massor av våldsbrott och rån på gatorna i distriktet. Och ett antal våldtäkter där parterna initialt träffats på någon av svartklubbarna, förklarar Nordin.

Det är framför allt två suspekta tillhåll - de nyligen igenbommade - som bekymrat polisen:

Dels en förening som inte sällan besöks av folk från Naserligan.

Dels en förening där Hells Angels emellanåt påstås ha haft vissa intressen.

- Båda fungerade bra inledningsvis. De som ursprungligen skrev på hyreskontrakten hade idrottsanknytning och goda intentioner. Efter en period tog dock kriminella element över. Det är mycket lukrativt att kränga sprit och öl långt fram på småtimmarna, säger Rolf Nordin.

ANNONS

Sedan ryktet spridits har olika taxibolag börjat köra törstiga helgfirare och glada turister till Odalgatan, när restaurangerna i city låst och släckt för natten.

Möten mellan uppkäftiga, berusade Svenssons och etablerade rövare, öppnade för trubbel.

Mixturen kompletteras av att ett par mc-gäng också har sin hemvist i Gazaremsan:

På Ångpannegatan huserar Brödraskapet Wolfpack. Snett mitt emot har Hells Angels och Red & White Crew ett krypin, enligt uppgift i anslutning till en svensk-afrikansk föreningslokal.

Och som om det inte var tillräckligt, anses ju Hisingen rent generellt tillhöra Bandidos West Coast. I Backa och Biskopsgården mobiliserar deras supportergrupp X-Team bland rotlösa ungdomar.

Lagstiftningen medger inte att polisen, hur som helst, slår igen en svartklubb under någon längre tid:

- Nä, vi kan gå in och stänga temporärt, just den kvällen när vi är där.Vi har även jobbat med räddningstjänsten och miljöförvaltningen, när det gäller brandrisker och livsmedelshållning. Men i övrigt är det fastighetsägarens ansvar, betonar Nordin.

Han tror emellertid inte att utrymningen av och nybyggnationen i Kvillebäcken kommer att innebära att de otillåtna aktiviteterna försvinner:

- Om det är tio skumma ställen som tvingas flytta, så dyker nio av dem upp igen i en annan skepnad och på en ny plats.

ANNONS

Brott

ANNONS