De närmaste dagarna kommer bara bli varmare och varmare.
De närmaste dagarna kommer bara bli varmare och varmare. Bild: Dan Burch

Varm luft från Nordafrika drar in över Sverige

Nya varma vindar från Nordafrika och Sydeuropa drar in över Sverige. Molnen kommer lätta, solen kommer att skina och temperaturen förväntas uppgå över 30 grader.

ANNONS
|

De nattliga molnen som hängt kvar de senaste dagarna kommer att lätta och ge ett mer soligt väder enligt väderleksrapporten.

Globala luftströmmar i atmosfären uppstår hela tiden och framförallt när det är stora temperaturskillnader mellan luftmassorna.

Den här typen av luftström som drar in över Sverige är inget ovanligt i sig utan det unika är den bestående värmen.

– Hela sommaren har jetströmmarna befunnit sig nordligt. Det som är ovanligt är att det värmen kunnat hålla i sig såpass länge, säger Ingrid Eronn, meteorolog på Foreca.

Under fredagen är det störst chans till ostlig vind vilket gör att de svalkande vindarna från väst drar sig undan och temperaturen förväntas överstiga 30 grader.

ANNONS

Värmekorridor banar väg för luft från Nordafrika

Anledningen till värmen är att det i öst råder ett blockerande högtryck från Ryssland samtidigt som det är ett lågryck som befinner sig väster om Skandinavien som trycker på från Atlanten.

– Högtrycket från öst och lågtrycket från väst banar vägen för att varma vindar från Sydeuropa och Nordafrika kan ta sig hela vägen upp hit, säger Ingrid Eronn.

Under helgen kommer det vara fortsatt varmt men under lördagen kan vädret variera något.

Då lär ostadigt väder med mycket fuktig luft dra in över stora delar av landet och det föreligger en risk för åska i Göteborgsområdet.

ANNONS