Personal på ett äldreboende i Kortedala har gjort egna munskydd av vuxenblöjor. Arkivbild t.v.
Personal på ett äldreboende i Kortedala har gjort egna munskydd av vuxenblöjor. Arkivbild t.v. Bild: Fredrik Sandberg/TT/Privat

Vårdpersonal gör egna munskydd av blöjor

Efter två bekräftade coronafall på ett äldreboende i Kortedala har personal på boendet valt att tillverka hemmagjorda ansiktsmasker – av vuxenblöjor. En undersköterska berättar för GP att personalen inte känner att skyddsutrustningen de har skyddar bra nog, och att de inte blivit utbildade i hur de ska bete sig.
– Jag älskar våra äldre, men de riskerar att smittas av personalen, säger hon.

ANNONS
|

I veckan konstaterades två fall av covid-19 bland de boende på ett äldreboende i Kortedala. En undersköterska som arbetar på äldreboendet berättar att de känner att skyddsutrustningen de fått inte räcker till.

– Endast ett visir, inget extra skydd, glasögon eller munskydd. Det är det enda som arbetsgivaren kan erbjuda, säger hon och fortsätter med att berätta om hur hon oroar sig för sina kollegor.

– En är nyopererad. En har astma.

LÄS MER:Coronalarmet: Facket kan utlysa skyddsstopp inom äldreomsorgen

Lösningen? Egengjorda ansiktsmasker – skapade av vuxenblöjor.

– De är klart man är rädd. Våra visir ser ut att vara hemmagjorda. Jag älskar våra äldre, men de riskeras att smittas av personalen. De ska inte riskera att drabbas så hårt av det här.

ANNONS
Det egentillverkade munskydden.
Det egentillverkade munskydden. Bild: Privat

De med milda symptom testas inte

Undersköterskan förklarar att hon tagit upp situationen med facket, men de hänvisar till arbetsplatsens skyddsombud.

– De utgår från Folkhälsomyndighetens rekommendationer och de säger att munskydd inte behövs, endast visir.

Äldreboendet har flera våningar, och de som bekräftats vara smittade hålls på en.

LÄS MER:40 000 i upprop mot regionernas riktlinjer

Äldreboendets enhetschef hänvisar all mediekontakt till stadsdelsdirektören i samordningsgruppen som i sin tur hänvisar till sektorschefen för äldreomsorg i Östra Göteborg, Inger Börmark.

Hon säger att varje äldreboende har den basala utrustningen som krävs när det kommer till att hantera boende som bekräftats smittade av coronaviruset.

– Visir, förkläde, handsprit och handskar säger hon och fortsätter:

– Men det pågår en stor diskussion om det här. Vi följer rekommendationerna från Vårdhygien i Västra Götaland och Folkhälsomyndigheten, som säger att det krävs antingen visir eller munskydd och skyddsglasögon, säger Inger Börmark.

– Men jag är säker på att visir skyddar bra, absolut säker. I visst patientnära arbete bedöms det att både munskydd och visir behövs, men det föregås alltid av en individuell bedömning.

Inger Börmark, sektorschef för äldreomsorg i Göteborg.
Inger Börmark, sektorschef för äldreomsorg i Göteborg. Bild: Privat

"Hoppas att metoden inte sprider sig"

Angående de egengjorda munskydden säger hon att det är djupt olyckligt att personal valt att göra dem.

– De ska absolut inte användas. För det första så ser det ju fruktansvärt ut, sen så leder de ju bara till att man tar sig mer i ansiktet och därmed ökar risken för smitta, säger hon och konstaterar:

ANNONS

– Jag hoppas att metoden inte sprider sig.

LÄS MER:Krisplanen för regionen fanns – men följdes aldrig

Om de misstänkta fallen av covid-19 bland resten av de boende säger hon att äldreomsorgen inte har något att säga till om när det kommer till vilka som testas och inte.

– Det är inte vi som gör den bedömningen, utan läkarna och de gör ibland olika bedömningar.

All personal har fått tillräckligt med information, menar hon. Både om hygienrutiner och även specifik information om viruset i sig.

– Det är bekymmersamt om vissa känner att de inte fått det.

ANNONS