Akutsjukvården kommer drabbas allvarligt, menar Västra Götalandsregionen.
Akutsjukvården kommer drabbas allvarligt, menar Västra Götalandsregionen. Bild: Karl af Geijerstam

Vårdkonflikten trappas upp – VGR hävdar samhällsfara

Västra Götalandsregionen menar att Vårdförbundets strejkvarsel medför en risk för människors liv och hälsa och begär nu en ny förhandling.
Men facket slår tillbaka och hävdar att varslet är väl avvägt.
– Jag är väldigt förvånad över att de gör så här, säger Martin Håland, ordförande i Vårdförbundet i Västra Götaland.

ANNONS

Konflikten mellan Vårdförbundet och arbetsgivaren Västra Götalandsregionen blir allt mer infekterad. Sedan tidigare har facket varslat om en strejk från den 4 juni, men på fredagskvällen meddelade regionen att man nu begär en så kallad förhandling om samhällsfara, en åtgärd som skulle kunna stoppa strejken.

Detta efter att man analyserat konsekvenserna av det varsel som Vårdförbundet lagt.

– Vi bedömer att vi inte kan garantera patienters liv och hälsa. Därmed anser vi att strejken så som varslet är lagt vore samhällsfarlig, säger Kaarina Sundelin, hälso- och sjukvårdsproduktionsdirektör i Västra Götalandsregionen i ett pressmeddelande.

Kaarina Sundelin.
Kaarina Sundelin.

Man skriver också att varslet slår mot de patienter som är mest sköra och instabil. Akutsjukvården påverkas omedelbart och allvarligt, hävdar man, och cancervården anses påverkas ”kraftigt och i flera led”.

ANNONS

”För att undergräva vår konflikt”

Totalt är det ett 30-tal avdelningar på Sahlgrenska universitetssjukhuset som berörs av varslet och Mattias Bjarnegård, områdeschef på sjukhuset, säger att ”de totala konsekvenserna och möjligheten att kompensera för detta är mycket svåra att överblicka”.

Men från fackligt håll är man förvånad över arbetsgivarens drag att begära en förhandling om samhällsfara.

– Vi hade en varselgenomgång så sent som igår, och då fick vi inga signaler om att det här var på gång. Så jag är väldigt förvånad att de gör så här. Det verkar vara en samlad aktion de gör med andra regioner, säger Martin Håland, ordförande i Vårdförbundet i Västra Götaland.

Mattias Bjarnegård.
Mattias Bjarnegård. Bild: Ines Sebalj

Han menar att Vårdförbundet i strejkvarslet valt ut enheter där det finns närliggande avdelningar som kan ge motsvarande vård. Och tvärtemot vad regionen säger så anser Martin Håland att man i varslet värnat om de sköraste patienterna, och barn.

– Vi har gjort avvägningar och tänkt till innan vi la vårt varsel. Vi har varit ansvarsfulla , för vi är ju medvetna om att arbetsgivaren kan dra vapnet om samhällsfarlighet. Men vi tar ut 400 medlemmar av 11 000. Står det verkligen så illa till med vården att det blir samhällsfarligt? säger han.

Håland konstaterar att det finns en stor risk att man inte kommer att komma överens i den begärda förhandlingen. Och i så fall går saken vidare till nämnden för samhällsfarliga konflikter, som kan komma att stoppa strejken om man går på arbetsgivarens linje.

ANNONS

Håland ser regionens begäran om förhandling som ett strategiskt drag i den pågående avtalskonflikten.

– När arbetsgivaren säger att det är samhällsfarligt så är det ju just för att undergräva vår konflikt. De nämner exempelvis cancer, för de vet att det är något alla är rädda för. Men vi har valt med omsorg för att inga vårdförlopp ska fördröjas, säger han.

Regionen å sin sida, menar att syftet förhandlingsbegäran är att minska riskerna för fara för människors liv eller bestående ohälsa.

GP har sökt hälso- och sjukvårdsproduktionsdirektör Kaarina Sundelin.

Vårdkonflikten

Vårdförbundet och Statens kommuner och regioner/Sobona har en avtalskonflikt på nationell nivå.

Den 25 april inledde Vårdförbundet en blockad mot övertid, mertid och nyanställningar för sina medlemmar

Vårdförbundet har varslat om strejk för många av sina medlemmar, bland annat i Västra Götalandsregionen, från den 4 juni. Samtidigt hävs nyanställningsblockaden delvis, men blockaden mot övertid och mertid kvarstår.

Nu begär VGR förhandling om samhällsfarlig konflikt.

Källa: Västra Götalandsregionen

ANNONS