Vår krog och bar-skjutningen: Så blev vännerna dödsfiender

Merparten av de åtalade efter skotten på Vår Krog & Bar förra året har sina har rötter i Östafrika. Bland somaliska föreningar finns en oro för att fler unga män ska sugas upp av kriminella. Precis som i Biskopsgården. I dag berättar GP hur ett kompisgäng splittrades och började kriga mot varandra. Och varför det slutade med en krogskjutning förra våren.

ANNONS
|

Tidigare har förortsgäng i Göteborg alltid bestått av unga killar med blandad nationell bakgrund. Men gruppen från Norra Biskopsgården urskiljer sig.

Enligt polisen är alla där snart av samma etnicitet.

För tre år sedan konstaterade dåvarande chefen för länskriminalen, Sven Alhbin:

– Nu är det nya soldater i frontlinjen i den undre världen.

Polisen hade då på avstånd börjat spana på pojkar och unga män från Biskopsgården och Länsmansgården, andra generationens invandrare från Afrikas Horn med inslag av ensamkommande pojkar.

Konstellationen växte hastigt. Det var länge oklart om den sympatiserade med någon av de stridande sammanslutningarna, Södra (Vårvädersligan) eller Norra.

ANNONS

Det blev det senare alternativet.

– Vi såg det nog inte riktigt komma. Vi hade inga direkta kontakter inom den minoriteten och nästan ingen kunskap alls. Nu står vi här med ett stort antal aggressiva killar som funnit varandra, förklarar en polisman som arbetat mot grov organiserad brottslighet.

Inom det somaliska civilsamhället i Göteborg märks en tydlig oro för vissa av de unga landsmän som växer upp i förorten.

I juni 2015 kallade den politiskt obundna organisationen Somali Dialogue Center till ett välbesökt möte på Blå Stället i Angereds Centrum.

Religiösa ledare, integrations- och närpolis, företrädare för socialtjänsten, representanter för ideella föreningar och intresserade föräldrar diskuterade under flera timmar.

Fruktan gällde såväl rekrytering till extremistgrupper som till kriminella gäng.

– Ett stort problem är att vi har svårt att nå en del unga. I dag har istället budskapen som sprids via sociala medier stort inflytande över de ungdomar som hamnat snett, sade imamen Ysuf Ahmed.

Majoriteten av de åtalade efter skjutningen på Vår Krog & Bar har rötter från Östafrika, i första hand Somalia. Samtliga är till största delen uppväxta i Skandinavien.

Ett par av dem har varit tillbaka i sitt andra hemland och där tvingats bevittna krig, död och förödelse.

ANNONS

– Jag var borta i Somalia i fem år. Vi åkte dit när jag var 13 år. Jag ville komma tillbaka. Pappa sa att vi skulle stanna. 2013 blev han sjuk och stack ifrån mig. Till slut fick jag ett pass från svenska ambassaden och kunde återvända hit, berättar en av de misstänkta i förhör.

Enligt aktuella brottsutredningar finns det idag en påtaglig rädsla bland andra gäng för det respektlösa våld som vissa medlemmar i den nya konstellationen i Norra Biskopsgården visat prov på.

• En kvinnlig bekant till den 25-åring som sköts ihjäl inne på restaurangen berättar att hennes vän kände sig hotad och hatad av de som brukade hänga utanför föreningen Neutralas lokaler på Godvädersgatan.

• En 24-årig man i Södra Biskopsgården, nyligen dömd till fyra och ett halvt år fängelse för mordförberedelse, avslöjade under en buggning av hans hyrbil sin skräck för det somaliska gänget från Norra Biskopsgården. Mannen körde planlöst omkring för att slippa utsättas för attacker.

• En tidigare gängledande person i stadsdelen vågade efter skottlossningen på Vår Krog & Bar inte lämna sin lägenhet. Han bad istället polisen att komma dit och förhöra honom.

Mannen satt inne och rökte dygnet runt. Inte bara av oro för hämnd från konkurrentgänget i söder utan också av fruktan för sina efterträdare och forna kompisar i norr.

ANNONS

Apropå den framväxande konstellationen i Norra Biskopsgården säger polismästareRobert Karlsson, chef för kriminalpolisen, följande:

– Det här är en relativt ny grupp för oss. Den har dykt upp i samband med ett antal skottlossningar i Göteborg, med medlemmar både som misstänkta gärningsmän och som offer.

I samband med ett par mord och en serie gripanden under 2014 raderades nästan hela det förra ledarskiktet i Norra Biskopsgården.

Ett vakuum uppstod, och detta fylldes av de tidigare underhuggarna. Fast detta skedde inte utan strid.

Två av de som i morgon ställs inför rätta i Göteborgs tingsrätt blev själva beskjutna och skottskadade i mars 2014, under gängets definitiva uppbyggnadsfas.

En tredje fanns med på Väderilsgatan, vid dubbelmordet i september 2013. Han klarade sig dock oskadd ur kulregnet. En god vän till trion sköts ner i stadsdelen i januari 2015.

Alla fyra har somalisk bakgrund.

Kommissarie Pål Sjölander, som ansvarat för satsningen Trygg i Göteborg, har skrivit en redogörelse som ingår i Vår Krog & Bar-utredningen. Ett axplock:

"Under våren 2014 noterade vi också att flera unga män med somaliskt ursprung observerades tillsammans med medlemmar ur Norra gruppen. Att det vid den här perioden fanns ett stort hämndbegär från Norra sidan är det ingen tvekan om".

ANNONS

Ytterligare ett utdrag:

"Vintern 2014-2015 är skjutningarna på en fortsatt låg nivå, men det som händer är att karaktären på skjutningarna ändras. Från att ha haft många skjutningar utan personskador är det numera nästan alltid skadade eller döda ... de som skjuter är mer beslutsamma än tidigare".

Slutligen:

"Under vintern 2015-2016 ökade spänningen igen, då vi ser att de tidigare unga somaliska männen blivit alltmer synliga och olika skjutningar börjar ta fart igen".

Sjölander kan inte kommentera sin rapport:

– Nej, det går inte eftersom jag är kallad som vittne i rättegången, förklarar han.

De unga männen med somalisk bakgrund blev successivt herrar på täppan i norr – och förflyttade sig sakta söderut.

Mannens advokat Tapio Kanniainen är lika återhållsam:

– Min klient har önskemål om att jag inte kommunicerar med media.

28-åringen är född i Mogadishu under inbördeskriget och kom som liten pojke till Danmark med sina föräldrar och syskon. I 14-årsåldern bidrog han till familjens ekonomi genom att jobba som telefonförsäljare och tidningsbud.

I Göteborg läste han in gymnasiet på komvux och hade planer på att söka in på universitetet. 28-åringen försökte starta ett företag, men myndigheterna avslog hans begäran om F-skatt.

ANNONS

Istället började den unge mannen, enligt en dom från november 2011, att smuggla knark med hjälp av sina östafrikanska kontakter i Europa.

28-åringen har inte barndoms- och ungdomsband knutna till de övriga. Han beskrivs som en entreprenör, som valde att liera sig med sina forna landsmän i Biskopsgården och därefter lade några gator och innergårdar under sig.

Vid en razzia mot ett källarförråd på Dimvädersgatan i maj 2014 blev 28-åringen – enligt polisiära underrättelseuppgifter – av med 30 kilo tung narkotika. En underhuggare greps vid tillslaget.

Bevisningen räckte dock inte mot den påstådde huvudmannen.

Han lyckades enligt polisen betala av sin skuld till leverantörerna och förmodas därefter fått möjlighet att handla knark på krita igen.

Merparten av den nya sändningen (exempelvis 22,8 kilo amfetamin, 4,1 kilo hasch och 5,7 kilo ecstasy) påträffades i en lägenhet i Majorna under utredningen efter dubbelmordet på restaurangen. Polisen beslagtog även detta parti.

Värdet beräknas till 7.690.000 kronor.

I förundersökningen efter Vår Krog & Bar och mordet på Väderkvarnsgatan har polisen dna-kontrollerat 23 unga män från Norra som man bedömt skulle kunna ha haft med händelserna att göra. Dessa har ingått i den vanliga punktmarkeringen av folk med misstänkt gängkoppling och mot merparten avskrevs snabbt alla misstankar.

ANNONS

19 av dem har kopplingar till länderna på Afrikas horn, främst Somalia.

Övriga kriminella gäng i Göteborg har hittills avvaktat nästa steg från den nya konstellationen i Norra Biskopsgården. Samtidigt finns det minst ett mycket oroande tecken.

Polisen fruktar att mordet utanför Sjumilahallen i oktober 2015 på en nyanländ lärare kan vara en hämnd mot somalierna som grupp, att mördarna struntat i vem offret var och bara siktat in sig på nationalitet.

– Det pågår fortfarande förundersökning i det ärendet och jag vill inte uttala mig om bakgrund eller motivbild i nuläget, säger Robert Karlsson, chef för kriminalpolisen.

Gängkriget

  1. Uppdelningen i två gäng i Biskopsgården, mellan Södra och Norra, inleddes på allvar efter ett mord på Önskevädersgatan den 5 juli 2012.
  2. Den avlidne, som tillhörde Södra, hade då haft en dispyt med en man från Hisings Backa. Bråket handlade bland annat om en kvinna och en serie förolämpningar. Ledande personer i Norra ställde sig på Backamannens sida och därmed var konflikten ett faktum.
  3. Den 4 september 2013 sköts två unga män, med koppling till den norra gruppen, ihjäl vid Väderilsgatan.
  4. Den 18 mars 2015 mördades två män och åtta skottskadades på Vår Krog & Bar, i vad som betecknas som en hämndaktion.
  5. Sammanlagt har fem män, som bedömts vara förgrundsfigurer på de olika sidorna i Biskopsgården, skjutits ihjäl under gängkriget. Ytterligare en dog i en bilexplosion i Torslanda den 12 juni 2015.
  6. Det finns dessutom ett antal totalt oskyldiga offer, däribland en fyraårig flicka och pappan till en medlem i Södra.
ANNONS