VÅR KROG & BAR: "Jag vred huvudet och tänkte att nu är jag död"

22-åringen är kanske den som drabbats hårdast av vansinnesdådet på Vår Krog & Bar. Han blev skjuten i ansiktet och förlorade dessutom sin 25-årige bror, kvällen den 18 mars 2015.

ANNONS
|

Ett drygt tjugotal människor befann sig inne på restaurangen i samband med den skottlossning som i juridiska termer slutade med två mord och åtta mordförsök.

Alla närvarande ska höras inför rätten.

Under onsdagen var det bland annat dags för en 22-årig man, lillebror till den mördade 25-åring som av polisen fått beteckning gängledare i Södra Biskopsgården.

–Min bror och jag satt på olika ställen i lokalen. Jag hörde en smäll och trodde först att det var en banger (som ibland används av fotbollssupportrar). När jag fattat kastade jag mig ner i skydd bakom ett bord, berättade den unge mannen.Han svalde tungt och talade vidare efter en stunds tystnad:

ANNONS

–Skytten kom fram till mig. Vi fick ögonkontakt. Han siktade mot mig. Jag vek undan blicken, vred huvudet och tänkte att ”nu är jag död”.

Skottet trängde rakt igenom vänstra kinden på honom.

–När jag vaknade till letade jag upp min storebror. Jag hittade honom på golvet. Han var totalt sönderskjuten. Det fanns inget att göra.

En polisman böjde sig ner över 22-åringen och hjälpte till att lägga ett bandage runt hans huvud.

–Först då fattade jag att jag blivit träffad. Det hade jag inte förstått dessförinnan.

Enligt den unge mannen var det ”killen i polisvästen som sköt”.

–Han var kallblodig. Den andre gärningsmannen såg jag över huvud taget inte.

22-åringen började få ihop sammanhangen när han informerades om vilka misstänkta som gripits.

–Ja, de som sitter åtalade här var ju inte precis min brors vänner. Men jag hade ingen insyn i hans liv. Han försökte hålla mig borta från den delen. Han ville skona mig.

Enligt honom hade storebrodern problem med folk från Norra Biskopsgården. Alltihop hade startat med ett mord på broderns bäste kompis, sommaren 2012.

–För mig var min bror den som höll ihop vår familj, han var glädjespridaren. Nu vaknar jag varje morgon och ser mina föräldrar gråta. Dom är rädda. Jag har tvingats ta mycket ansvar efter det som hände, förklarade 22-åringen, som parallellt med tragedin också behandlats för en svår sjukdom.

ANNONS

Den unge mannen är ostraffad och har, enligt polisen, aldrig tagit del i några gängkonflikter.

Även den avlidne 25-åringens flickvän vittnade.

Den unga kvinnan har haft några omtumlande år:

• I september 2013 sköts hennes äldre bror till döds på Väderilsgatan. Han ingick inte i striderna i stadsdelen och var enligt polisen ett oskyldigt offer.

• I fjol mördades hennes fästman på Vår Krog & Bar. Han tillhörde alltså grupperingen i Södra Biskopsgården.

–Jag låg bakom en pelare och tittade. Jag såg hur han, utan känslor, matade iväg skott på skott mot min pojkväns buk. Det var kört.

Kammaråklagare Johan Udén frågade henne hur skyttens rörelsemönster var.

–Han var djävligt lugn, svarade kvinnan.

Advokaternas motfrågor fokuserades mest på det faktum att både fästmön och lillebrodern i ett tidigt skede namngivit en 32-årig man från Norra Biskopsgården som förövaren.

–Han var det enda tydliga hotet. Utifrån mitt perspektiv trodde jag det var han. Fast det där var något jag sa i ett förhör 20 minuter efter skjutningen. Jag var i chock, i ett trauma, konstaterade kvinnan.

På kammaråklagarens fråga om vad hon tror om det här i efterhand svarade 25-åringens flickvän:

–Det stämmer inte. Den jag pekade ut hade en helt annat kroppskonstruktion, summerade kvinnan.

ANNONS

Under torsdagenfortsätter domstolsförhandlingen med de sista sex av de målsäganden som upplevde dramat inifrån Vår Krog & Bar.

ANNONS