Väpnad bilkapning i centrala Göteborg

En man knivrånades på sin bil i centrala Göteborg under torsdagseftermiddagen. En massiv polisinsats jagade gärningsmannen genom stan innan han kunde gripas efter att ha kraschat in i en cykelparkering.

ANNONS
|

Vittnen hörde av sig till GP efter att de settflera polisbilar i hög fart som ryckte ut rakt över spårvagnsbanan utanför köpcentret Nordstan. Polisen var i full färd med att jaga en bilkapare. Det var vid 14.40-tiden som en man stoppades när han körde sin Volvo stadsjeep.

– ”Ut med dig” sa rånaren, berättarPeter Adlersson, presstalesperson vid Västra Götalandspolisen.

Sedan ska rånaren ha visat upp en kniv. Dåhoppade föraren ut ur bilen.

– Sen försvann rånaren mot centralen i den kapade bilen, säger Adlersson.

Flera patruller beordades ut

Polisen larmades om rånet och drog igång en omfattande jakt på rånaren.

– Fyra, fem patruller beordrades ut, berättar Adlersson.

ANNONS

Ganska snabbt fick enpolisbil syn på bilen i Gårda. Polisen berättar att händelseförloppet gått väldigt fort.

- 14.43 ringer en man oss och berättar att han blivit stoppad av en man med kniv som tagit hans bil och vi efterlyser direkt bilen. 14.46 får en polispatrull syn på bilen på Friggagatan och tar upp jakten. Vid 14.48 stoppas bilen av flera patruller på Gårdavägen, säger Peter Adlersson.

– Polisen har nu fått stopp på den bil som rånaren tog, säger polisens presstalesman Adlersson.

Rånaren ska ha kört in i cykelställ

Enligt ett vittne ska rånaren fått stopp på sig själv.

– Det var helt galet. Bilen körde in i en Styr & ställ-cykelparkering. Då utlöstes airbagen och strax efter kom en civilpolis efter och riktade en pistol mot personen som satt i bilen. Sen slet polisen ut personen ur bilen, berättar ett vittne för GP.

Vittnet berättar att hon blev mycket chockad av händelsen. Sedan började en mängd polisbilar anlända till platsen.

– Sen kom åtta polisbilar och körde in i varann när de skulle mot platsen. Poliserna sprang ur sina bilar och över motorhuvarna på bilarna mot den kraschade bilen, berättar vittnet.

Mannen ska sedan ha brottats ned och förts in i en av polisens piketbussar, enligt vittnet. Sedan lämnade polisen platsen, men det ska fortfarande vara avspärrningar.

ANNONS

– Det är sex civilpolisbilar kvar på platsen, avslutar vittnet.

Gärningsmannen gripen

Enligt flera vittnen ska jakten efter bilkaparen gått vilt till och polispatruller ska såväl ha korsat spårvagnsspår som kört mot trafiken innan gärningsmannen till slut kunde gripas.

– Vi har gripit gärningsmannen och hittat en kniv som vi tagit i beslag. Han misstänks nu för grovt tillgrepp av fortskaffningsmedel, vårdslöshet i trafik, drograttfylleri, narkotikabrott, för att ha vägrat stanna på polismans teckenoch rån, säger Peter Adlersson, presstalesperson vid Västra Götalandspolisen.

ANNONS