Vänstern har hoppat av den gemensamma ceremonin för förintelsens offer i protest mot SD. Judiska församlingens ordförande George Braun har också lyft frågan också partiets lämplighet som medarrangör.
Vänstern har hoppat av den gemensamma ceremonin för förintelsens offer i protest mot SD. Judiska församlingens ordförande George Braun har också lyft frågan också partiets lämplighet som medarrangör.

Vänstern hoppar av i protest mot SD

Vänsterpartiet hoppar av arrangemanget till åminnelse av Förintelsen. Orsaken är att Sverigedemokraterna finns med som medarrangör.

ANNONS
|

Varje år arrangerar Länsstyrelsen "Samling för demokrati" tillsammans med riksdagspartierna, Göteborg stad och den judiska församlingen för att hedra förintelsens offer. Men i inbjudan till årets ceremoni, som hålls i Göteborgs universitets lokaler den 27 januari, saknas ett av partierna på listan över arrangörer – Vänsterpartiet.

– Jag tycker att det är en skymf mot förintelsens offer att göra den här manifestationen tillsammans med ett rasistiskt parti, säger Adriana Aires, distriktsordförande i Vänsterpartiet.

Att riksdagspartierna skulle stå bakom arrangemanget tillsammans beslutades i samband med starten år 2000. Sverigedemokraterna valdes in i riksdagen 2010 och finns sedan dess med bland arrangörerna.

ANNONS

– Vi var skeptiska redan när Sverigedemokraterna bjöds in att vara medarrangörer och har diskuterat fråga sedan dess, säger Adriana Aires.

Varför?

– För oss är det viktigt att det är demokratiska krafter som är med och minns den här dagen. Krafter som står upp mot främlingsfientlighet och rasism.

Det är inte bara Vänsterpartiet som har diskutera om det är lämpligt att Sverigedemokraterna finns med. George Braun, ordförande judiska församlingen i Göteborg, berättar att han själv nyligen lyfte den med landshövding Lars Bäckström, som är den som står som huvudarrangör.

– Det har ifrågasatts länge om Sverigedemokraterna är lämpliga att vara med, eftersom det handlar om en minnesdag för Auschwitz befrielse.

Hur ser ni från församlingens sida på det?

– Vi har haft uppe frågan helt nyligen och jag har tagit upp den med landshövdingen. Vi har talat om det, men det finns inget beslutat.

Han tycker att det är tråkigt att Vänsterpartiet väljer att inte längre stå bakom arrangemanget.

– Det finns en god tanke med att samtliga politiska partier gemensamt kan ställa sig bakom det, utan att vi får en partipolitisk diskussion.

Sverigedemokraterna växte fram ur den främlingsfientliga rörelsen Bevara Sverige svenskt och bland de som företrädde partiet i början fanns personer med förflutet inom nazistiska organisationer.

ANNONS

Jörgen Fogelklou, distriktsordförande Sverigedemokraterna, säger att partiet numera tar avstånd från rasism.

– Absolut. Självklart gör vi det.

Lika självklart tycker han att det är att vara med och hedra förintelsens offer. Han kände till att Vänstern hoppat av årets manifestation, men säger att han inte visste att det var på grund av att Sverigedemokraterna är med.

– För mig låter det ofattbart. Jag hade hört att de inte skulle vara med, men att det var på grund av oss visste jag inte. Jag tycker att det är rent trams.

De säger att det är skymf mot offren att ni är med. Hur kommenterar du det?

– Det är ju ren och skär trams. Det får stå för dem. Det är självklart att vi står upp mot främlingsfientlighet. Vi är ett demokratiskt parti. Det finns ingen rasism i vårt parti. Det finns ingen antisemitism i vårt parti. Det finns inget sånt.

Han säger att partiets historia "inte är lika hemsk som det står i media" – men framförallt, att den är just historia.

– Jag vill inte försvara det som hänt tidigare än när jag själv gick med 2010. Och sedan dess finns absolut inget sånt här, säger Jörgen Fogelklou.

ANNONS

Istället för att delta i den gemensamma manifestationen kommer Västerpartiet bjuda in till en ljusmanifestation på Järntorget.

– Vi vill återskapa legitimiteten. Om vi ska kunna vara trovärdiga måste vi göra det tillsammans med partier eller organisationer som är demokratiska och som jobbar mot främlingsfientlighet och rasism, säger Adriana Aires.

ANNONS