Vanskötta rondeller i Frölunda

ANNONS
|

Längs med Marconigatan i Frölunda är tre rondeller övervuxna med en och en halv meter högt ogräs. För bilister som kör in i rondellerna är det omöjligt att se trafikanter på andra sidan.

– Det är för jäkla dålig sikt. Jag får smyga mig runt med bilen. Det funkar inte alls, säger Kurt Orröd som ofta kör förbi Frölunda torg.

Han var tidigare distriktsförvaltare i området och tycker det är upprörande att rondellerna har skötts så dåligt.

– Planteringarna bör vara max 50 centimeter höga. Man borde prata med dem som sköter klippningen här. Eller anlägg gräs om växterna inte kan skötas ordentligt, säger han.

ANNONS

Fotgängare som korsar Marconigatan nära rondellerna är i riskzonen när bilisterna inte ser ordentligt. Och det är tät biltrafik runt Frölunda torg, även på vardagar. Birgitta Jervhäll, 70, ser rondellerna från sitt fönster och passerar ofta till fots.

– Det är gulligt med växter och buskar, men de borde klippa ner dem lite. Det finns ju andra växter man kan välja om man vill slippa det, säger hon.

Flera läsare har hört av sig till GP med klagomål om den dåliga sikten i rondellerna. Park- och naturförvaltningen är ansvarig för skötseln av planteringarna, och har också fått flera samtal från upprörda trafikanter.

Men det finns inga regler för hur hög växtlighet får vara i mitten av rondeller. Det finns bara bestämmelser vid in- och utfarter, där gräs och buskar får vara max 80 centimeter höga, enligt park- och naturförvaltningen. Enhetschefen för parkenheten, Lena Jakobsson, säger till GP att bilister är skyldiga att vara extra vaksamma när sikten är dålig. Fast i det här fallet har det blivit fel.

– Rondellerna ska vara klippta. Vi beklagar att det inte har skötts. Det beror på ett missförstånd mellan beställare och utförare. Det var inte helt klart vem som skulle göra vad.

ANNONS

När kommer rondellerna att klippas?

– Jag kan inte säga exakt när, men så fort som möjligt, säger Lena Jakobsson.

ANNONS