Våldsamt upplopp på Götaplatsen

ANNONS
|

Götaplatsen utrymdes under fredagen i samband med flera studentfiranden. Situationen urartade i att polis attackerades med smällare, glasflaskor och utemöbler.

– De har börjat kasta glasflaskor och smällare på polismännen. Då begärde man förstärkning dit för att få lugn och ro då, säger Hans Lippens, presstalesperson vid polisen i region Väst.

Studenter hänvisades ned mot avenyn.

–Man håller på att utrymma Götaplatsen. Det är för att skapa lugn och ro. Det är mycket folk där, sade Hans Lippens och fortsatte:

​– Vi gör allt för att återskapa ordningen och säkerheten på platsen.

Ett ögonvittne berättar för GP att tumultet ska ha uppstått på nedre Avenyn och att ungdomar sprang från polisen, som jagades av polis på motorcykel.

ANNONS

En person skadad

En flicka blevlindrigt skadad och en ambulans anlände till platsen.

– Det är någon som blöder från handen, säger en regional produktionsledare vid SOS Alarm i Västra Götaland.

Enligt polisen blev flickan omplåstrad av ambulanspersonal.

– Flickan ramlade när hon sprang därifrån och skar upp sin hand på glas. Hon har blivit förd till sjukhus, säger Hans Lippens, polisens presstalesperson vid Region Väst.

Femtiotal ungdomar kastade kafémöbler

Mellan 400 och 500 personer ska ha befunnit sig i området kring Götaplatsen när upploppet bröt ut. Enligt Hans Lippens ska det ha inträffat i samband med ett studentfirande.

– Det börjades skjutas raketer, bangers, fyrverkeripjäser och kastas glasflaskor, säger han.

Det var då polisen beslöt att avbryta firandet. Då eskalerade händelsen.

– Ett femtiotal ungdomar kastade kafémöbler mot polisen, säger Hans Lippens.

LÄS MER: Polischefen om studentfirandet: "Får inte spåra ur"

Förstärkning tillkallades och Götaplatsen tömdes på personer. Ingen har gripits för händelsen, men sex personer omhändertogs. Dessa släpptes senare.

– Vi får se om vi kan binda dem till upploppet i efterhand, sade Hans Lippens.

Polisen rubricerar händelsen som våldsamt upplopp.

Ögonvittne berättar

Ett vittne följde händelsen från balkongen på Stadsteatern.

– Det festades rejält och det smälldes det mycket smällare och bengaler. Det eskalerades när det började kastas flaskor upp i luften.

ANNONS

Enligt ögonvittnet ska en stor grupp personer sedan ha ställt sig på Poseiodonstatyn och polisen försökte då att fösa ner dem därifrån.

– Då blev det upplopp. Det började kastas smällare och en eller två stolar flög mot polisen. En annan grupp människor kastade också mot polisen.

Den gruppen ska ha fösts bort och sedan började polisen att evakuera folk från Götaplatsen. Vittnet såg ingen polis bli träffad av något under upploppet – däremot såg han en flicka skadas.

–Jag såg bara en tjej som väldigt tidigt som blev skadad av en smällare. Den smällde precis bakom henne också såg man ett stort rött märke på hennes rygg. Då började det samlas folk omkring henne, säger han.

"Värsta jag varit på"

En grupp studenter, som såg spektaklet äga rum på Götaplatsen, befann sig en timme efter upploppet på ett kafé inte långt därifrån. De väntade på att kollektivtrafiken skulle komma igång igen efter nedstängningen.

– En massa ungdomar gick till attack mot polisen. De började kasta champagneflaskor, sen började de ta fram smällare, säger en av studenterna.

De berättar att personerna som kastade saker på polisen inte var några de kände till. Men att det var "en massa grabbar".

– Sen stängde polisen ner hela Götaplatsen och vi föstes nedåt.

ANNONS

Hur känns det att något sådant här händer på er student?

–Inte kul alls för man vill ha kul. Väldigt tråkigt.

En timme efter upploppet går en ensam städare runt på Götaplatsen och plockar trasigt glas. Undersidan av skorna klibbar fast på underlaget av all dryck som spillts ut.

– Det här är det värsta jag varit på. Vi städar ju efter det här varje år, säger städaren som kommer från Park och natur på Göteborgs stad.

Vet du mer? Är du på plats? Kontakta GP!

Via mejl: 72010@gp.se

Telefon:031-17 20 10

MMS/SMS: 720 10

ANNONS