Ett hus som tillhör Ljungskile folkhögskola är helt övertänt, och kommer att få brinna ner under kontrollerade former, meddelar räddningstjänsten.
Ett hus som tillhör Ljungskile folkhögskola är helt övertänt, och kommer att få brinna ner under kontrollerade former, meddelar räddningstjänsten. Bild: Rescue Photo

Våldsam villabrand i Ljungskile

En våldsam brand har brutit ut i ett hus inne på Ljungskile folkhögskolas område. När räddningstjänsten kom till platsen möttes de av öppna lågor och meddelar att huset inte går att rädda.
– Det kommer att få brinna ner under kontrollerade former, säger Johan Bäckström, vakthavande befäl på räddningstjänsten.

ANNONS
|

19.21 kallades styrkor från räddningstjänsten på flera orter till en adress i Ljungskile. På plats stod ett hus i full brand.

– Det var öppna lågor när vi kom fram, så det var inte mycket vi kunde göra tyvärr, säger Johan Bäckström.

En timma efter larmet är räddningstjänsten fortfarande på plats. De meddelar att trots att huset fortfarande brinner så finns det ingen spridningsrisk.

– Vädret har varit gynnsamt för oss, och det är 75 meter till närmsta större fastighet, säger Johan Bäckström.

Fanns det någon kvar i huset?

– Det finns ingen folkbokförd på adressen i alla fall.

ANNONS
Styrkor från flera räddningstjänster larmades till branden.
Styrkor från flera räddningstjänster larmades till branden. Bild: Rescue Photo

Huset som brinner ägs enligt räddningstjänsten av Ljungskile folkhögskola, och är en enplansfastighet.

– Vi tror att det är en gammal skolbyggnad, men vi är inte säkra, säger Johan Bäckström.

”Ödehus som brinner”

Även polis är på plats, meddelar presstalesperson Stefan Gustafsson.

– Vi är på plats och det är ett ödehus som brinner. Alltså inte bebott. Vi har upprättat en anmälan om skadegörelse genom brand.

Alltså misstanke om att branden är anlagd?

– Det stämmer.

Vid 20.30 meddelar räddningstjänsten att en del av de styrkor som larmats till platsen lämnat platsen. De är dock kvar och bevakar huset när det brinner ner.

– Vi är där med styrkan från Ljungskile och en insatsledare. De från Uddevalla har fått åka hem igen. Vi får se hur länge vi blir kvar, men det blir ett par timmar åtminstone, säger Johan Bäckström, vakthavande befäl på räddningstjänsten.

Tillhör Ljungskile folkhögskola

Ingela Åkesson, administrativ chef på Ljungskile folkhögskola berättar att byggnaden, som gick under namnet Swärdska torpet, ligger i utkanten av skolans område.

– Det är ett fallfärdigt hus som har stått där länge. Det har inte använts på många år, men det har funnits tankar om att rusta upp det.

När GP når henne befinner hon sig själv i en byggnad inne på skolområdet bara en kort bit från den pågående branden.

ANNONS

– Det känns obehagligt eftersom vi har 100 av våra studenter som bor på tre internat här, så jag är orolig för dem.

Hur är det med dem?

– Jag har inte pratat med dem själv, men vi har en internatföreståndare som gått runt och gjort det och det verkar lugnt, även om ett par av dem tyckte att det var så obehagligt att de fått evakueras till en konferensbyggnad på Ljungskile hotell.

Vad tror du har hänt?

Det är klart att man spekulerar och undrar vad som hänt. Det finns inget el i huset.

LÄS MER:Buss och bil i frontalkrock – en livshotande skadad

LÄS MER:E20 avstängd hela natten efter olycka

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS