Upptäck hudcancer med en app

Hudcancern ökar, men går oftast att bota om den upptäcks i tid. Det viktiga är att inte bränna sig och hålla koll på sina födelsemärken. Kanske genom en app?

ANNONS
|

Trots, eller kanske på grund av, en klarblå himmel och strålande sol var det fullsatt på Göteborgs Stadsbibliotek när Sahlgrenska och Regionalt cancercentrum väst bjöd in till föreläsning om hudcancer.

Många ville lära sig att "sola säkert", för i lagom dos är solen faktiskt bra för dig. Samtidigt är hudcancer den vanligaste formen av cancer i Sverige och det är viktigt att inte bränna sig och att hålla koll på sina fläckar.

– Generellt finns det en uppfattning om att hudcancer är "cancer light", att det inte är så farligt utan man tar bort någon fläck och sen är det bra. Men det behöver inte vara så, det är en vanlig cancerform och hittar man den inte i tid kan den bli väldigt allvarlig och spridas till andra delar av kroppen, säger Åsa Christensson från organisationen Himlen är överskattad. De är på plats på biblioteket för att informera om hudcancer och göra gratis pricktester på frivilliga besökare.

ANNONS

Håll koll med app

Pricktesterna utförs i samarbete med Alexander Börve, läkare och ägare av hudvårdsappen First Derm. Appen gör det möjligt att genomföra ett pricktest på sig själv, genom att fotografera de prickar man är orolig för. Bilden skickas sedan direkt till en hudläkare, som ger svar efter ett par timmar. – Det kan dröja flera månader att få en prick kollad annars. På detta sätt får du svar direkt från en expert och slipper mellansteget hos en allmänläkare, säger Alexander Börve. Väntetiderna i sjukvården är ofta långa. Ungefär hälften av alla patienter i Sverige behöver vänta i minst en månad innan de får komma till en hudläkare. – Ensamstående män över 50 år dör oftare av hudcancer än de som har partner. De söker mindre vård och har ingen som hjälper till att hålla koll på deras fläckar. Det är sorgligt, för om du upptäcker hudcancern tidigt så går det att bota den, säger Alexander Börve.

Mer medvetna idag

Dennis Pettersson är här för att lyssna på experterna från Sahlgrenska, men passar också på att kolla en fläck i ansiktet. Han har själv genomgått behandling för hudcancer nyligen och är därför inte speciellt orolig, men vill fortsätta att hålla koll på sina fläckar minst en gång om året. – Jag fick små sår i ansiktet och öronen som aldrig läkte, inga djupa sår utan mer som ett skrap. Så jag blev lite orolig, jag har jobbat utomhus i trettio år och var alltid ute i båt med föräldrarna när jag var liten. Det fanns ju ingen solkräm då, det var ingen som tänkte på solen på samma sätt som vi gör i dag, säger han.

ANNONS

Fakta: Håll koll på dina födelsemärken

  1. De flesta födelsemärken är ofarliga, men håll koll på de som börjar
  2. Växa och/eller ändra färg,
  3. Klia och/eller blöda,
  4. Har ojämna kanter
  5. Sticker ut och är annorlunda än övriga.
ANNONS