Upploppen identiska med de i Bergsjön

Ännu en gång var det gripandet av en person, enligt polisen känd kriminell, som orsakade upplopp i en förort. I september handlade det om Bergsjön, igår Hammarkullen. Mannen anhölls för vapen- och narkotikabrott, men släpptes efter ett halvt dygn.

ANNONS
|

Polisen har under hela hösten arbetat aktivt mot ett större gäng, ett nätverk till stor del bestående av släktingar, i Hammarkullen och Hjällbo.

Vid en razzia mot en källare på Bredfjällsgatan, där ett 30-tal förråd bröts upp, påträffades minst tre vapen – däribland en automatkarbin av märket kalashnikov.

Dessutom en ansenlig mängd cannabis som förmodats tillhöra samma konstellation.

– Tillslaget var ett led i vårt pågående arbete med inriktning mot att störa och lagföra kriminella som verkar i stadsdelen. Vi plockade med oss en kille som är välkänd av oss och som bor i närheten. När han inte snabbt kom tillbaka, började oroligheterna, förklarar Ulf Merlander, lokalpolisområdeschef i nordost.

ANNONS

Misstänkt i 20-årsåldern

Den unge mannen, som är i 20-årsåldern, frihetsberövades. Efter en serie förhör släpptes han, troligen beroende på att det olagliga materialet inte gick att direkt koppla till honom.

- Han är fortfarande misstänkt, men det fanns inga skäl att ha honom fortsatt inlåst, säger kammaråklagare Niklas Högdén.

Efter gripandet på torsdagskvällen inledde hans kompisar diverse störande åtgärder.

Det kastades knallskott och bangers mot närvarande polispatruller.

Tre till synes slumpmässigt utvalda bilar eldades upp.

Mellan 50-60 unga män påstås ha deltagit i aktionerna efter den uppmärksammade husrannsakan.

– Det går blixtsnabbt, från det att vi griper en förgrundsfigur i de här grupperna till att vi står inför upploppsliknande situationer, konstaterar Ulf Merlander.

Han tillägger:

– Det rör sig om reaktioner på att vi tog den här personen och ett försök att helt enkelt skrämma bort oss från platsen.

Precis som i Bergsjön

Beteendet är mer eller mindre identiskt, jämfört med vad som hände i Bergsjön den 21 september.

Även då hämtade polisen in ett antal ledande individer i ett gäng till förhör, också misstänkta för vapen- och narkotikabrott. Omgående attackerades polisen av deras vänner och fyra män häktades för våldsamt upplopp.

Kvartetten försattes sedermera på fri fot.

Åklagaren i det ärenden, Daniel Jerdén, har ännu inte fattat beslut i åtalsfrågan.

ANNONS

Under kaoset i Hammarkullen upplevde sig polisen ha ett stor support från vanliga medborgare.

Från balkonger och fönster uppges folk ska ha skrikit "bra, jaga bort dom härifrån".

– Vi vill tacka de boende för de stöd de visade för polisen i samband med insatsen. Vi vill också uppmana alla som har information om händelserna att kontakta oss, säger Ulf Merlander.

Resurser under helgen

Polisen utlovar att avsätta stora resurser i Hammarkullen och Hjällbo under helgen för att garantera lugn och ro.

Utöver mannen i 20-årsåldern så omhändertogs en person för ordningsstörning. Ett flertal anmälningar om grov skadegörelse samt hot och våld mot tjänsteman har också upprättats.

ANNONS