Ungdomar åker elsparkcykel sittandes på kaféstol

En ny och livsfarlig trend har spridit sig bland ungdomar där de setts åka på en kaféstol som ställs på en elsparkcykel.
– Överlag så ser vi att det är är fula skador efter olyckor med de här elsparkcyklarna, säger Tobias Norelius gruppchef för områdespolisen i Göteborg.

ANNONS
|

Polisen har under en period valt att göra riktade insatser mot buskörande elsparkcyklister. En ännu farligare trend har däremot observerats det senaste i att ungdomar åker elparkcykel sittandes på en kaféstol. Något som P4 Göteborg rapporterat om tidigare.

Under förra fredagen gjorde polisen en stor insats där 61 personer i Göteborg bötfälldes för att ha kört elsparkcykel på ett olagligt sätt.

– Sedan har det tilltagit efter det så vi har kanske bötfällt runt 80 personer sammanlagt, säger Tobias Norelius som är gruppchef för områdespolisen i Göteborg.

LÄS MER:Kraftig ökning av antalet allvarligt skallskadade barn efter elsparkcykelolyckor

LÄS MER:Bolt stoppar elsparkcyklar på helgnätter

Kan vara brottsligt på flera sätt

Polisen har däremot inte bötfällt någon som har kört med en kaféstol på en elsparkcykel – men de som åker på det sättet kan göra sig skyldiga till flera typer av brott.

ANNONS

– Jag har sett att det ligger stolar utspridda som man kan tänka sig har använts till det här – om stolen är stulen så är ju det också ett brott. Just trafikmässigt är det att man inte har säkrat lasten. Det är många som lastar elsparkcyklarna ganska tungt, med allt ifrån resväskor till matkassar, men polisen har en begränsad möjlighet att göra något åt det.

Polisen är medveten om att det här förekommer bland ungdomar men Tobias Norelius har inte själv sett det hända.

– Jag har sett och hört om fenomenet på sociala medier. I helgen så såg jag däremot någon som körde med en skateboard som denne hade lade över elsparkcykeln vilket kan bli otroligt farligt.

Det kan bli väldigt allvarliga skador om det händer en olycka, och det är väldigt lätt hänt.

Tobias Norelius tycker inte att det är en bra idé att färdas på det här sättet.

– Det här med stolarna tycker jag inte att man ska ägna sig åt. Jag tycker att man ska tänka sig för – det är väldigt få som har de här som har hjälm, det kan leda till väldigt allvarliga skador om det händer en olycka, och det är väldigt lätt hänt.

LÄS MER:Sahlgrenska undersöker olyckor med elsparkcyklar

LÄS MER:Sjukhus varnar för svåra olyckor med elsparkcyklar

Problemet med att människor skadar sig genom att åka på elsparkcykel uppmärksammas nu i en högre utsträckning av polisen som planerar flera insatser som den i helgen framöver.

ANNONS

– Jag och mina kollegor kunde se flera olyckor i stan och framförallt på helgen är risken större att man får allvarligare skador om man använder dem i berusat tillstånd. Vi har haft flera fall där man får åka in med ambulans till sjukhuset.

Överläkare Ragnar Agn säger att Sahlgrenska får in patienter med allt från utslagna tänder, skallfrakturer och hjärnblödningar och fot- samt handledsfrakturer efter olyckor med elsparkcyklar.
Överläkare Ragnar Agn säger att Sahlgrenska får in patienter med allt från utslagna tänder, skallfrakturer och hjärnblödningar och fot- samt handledsfrakturer efter olyckor med elsparkcyklar. Bild: Pressbild

Skador med elsparkcyklar ökar för varje år

Överläkare Ragnar Agn som arbetar på Sahlgrenska universitetssjukhuset säger att han har hört om att ungdomar åker på kaféstolar på elsparkcyklar men han vet inte om det har kommit in någon olycka efter att någon har gjort just detta.

En ambulansbesättning kan under en helgnatt transportera upp till femton patienter.

– Olyckor med elsparkcyklar ökar för varje år och vi tar emot tvåsiffrigt varje helgdag och sammanlagt på våra tre sjukhus kommer det in mellan fem till tio personer varje dag med skador efter att ha åkt elsparkcykel.

På Sahlgrenska har de sett en ökning för varje år och skador efter att man har åkt elsparkcykel kan snabbt bli allvarliga.

– Vi får in patienter med allt från utslagna tänder, skallfrakturer och hjärnblödningar och fot- samt handledsfrakturer. I värsta fall så får du en hjärnblödning som är livshotande om inte vi opererar den akut.

Han säger att det är en belastning på sjukvården och att det både drabbar patienter som väntar på en operation och även ambulansen.

ANNONS

– En ambulansbesättning kan under en helgnatt transportera upp till femton patienter, Vi skulle kunna reservera en ambulans på helgen för att bara ta hand om skador från elsparkcyklarna.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS