Ung Cancer tar krafttag för pungen

ANNONS
|

Vintern 2014 drabbades Johan Rosén av en diffus smärta i ena testikeln. Han var 23 år, mitt uppe i C-uppsatsskrivandet och hade knappt hört talas om testikelcancer.

– Det fanns inte med i några tankar överhuvudtaget. Inte förrän jag satt på akuten. ”Shit, det här kanske är nåt allvarligt”, tänkte jag då.

I väntrummet på akutmottagningen skrev Johan Rosén skämtsamt till kompisarna att det kanske var cancer. Egentligen trodde han mest på någon sorts inflammation eller infektion. När beskedet kom efter några timmar var det svårt att greppa.

– Först var det nog bara någon slags tomhet. Jag minns att jag verkligen zoomade ut och fick svårt att fästa blicken, berättar han.

ANNONS

Vill synliggöra testikelcancer

I dag arbetar Johan Rosén som projektledare för Ung Cancer i Göteborg. Jobbet ger honom möjligheten att nå ut med det han saknade både före och efter sin diagnos – information. Att testikelcancer är den vanligaste cancerformen bland unga vuxna fanns inte på hans världskarta, knappt ens att det kunde drabba unga. Med projektet Kolla bollarna vill Ung Cancer nu synliggöra sjukdomen och uppmana unga killar och män att undersöka sina testiklar regelbundet. Allt för att upptäcka eventuella förändringar och söka vård i tid, innan cancern hunnit sprida sig.

– Det handlar väldigt mycket om att lära känna sin kropp. Ju mer koll man har, desto lättare märker man om något är fel. Anledningen till att vi uppmanar unga män att undersöka sig är att ju tidigare man hittar förändringar, desto godare förutsättningar har man att bli frisk, säger Johan Rosén.

"Pungflash" startade kampanjen

I förra veckan fick tonårsidolen Felix Sandmans 250 000 Instagram-följare en smärre chock. På en bänk i ett omklädningsrum under ett par rutiga kalsonger tittade FO&O-stjärnans ena pungkula fram.

Dagen efter kom förklaringen: Felix Sandman är Ung Cancer-ambassadör för Kolla bollarna-kampanjen.

– Det pratas för lite om testikelcancer. Jag skulle verkligen vilja att alla unga vuxna fattar vikten av att regelbundet känna på sin pung, sa han i ett pressmeddelande.

ANNONS

Kampanjen går ut på att nå så många som möjligt med information. Mycket av arbetet görs via sociala medier och exempelvis medlemsberättelser, för att konkretisera och lyfta diskussionen kring testikelcancer. För att dra uppmärksamhet till kampanjen harUng Cancer även satt upp flera tusen sadelskydd på cyklar i 13 svenska städer.

Motvilja att söka vård

För Johan Rosén gick sjukdomsresan via två operationer och en cellgiftsbehandling till att i dag, tre år senare, må bra igen. Men under sjukdomstiden fanns det mycket han önskar hade varit annorlunda. När den värsta chocken över cancerbeskedet lagt sig kom frågorna. Hur skulle framtiden bli? Skulle han kunna få barn? Skulle han kunna ha sex som innan?

– Efter ett tag kom tankarna att handla om sexualitet och fertilitet. Det är frågor som vården inte lyfter självmant. De är ju inriktade på att bota och då faller kanske de här sakerna bort, säger han.

Johan Rosén upplever att många unga killar och män drar sig för att söka sig till vården. Det är något han hoppas att kampanjen kan förändra.

– Jag minns den där olusten att vara naken framför någon. Men det här är inte något att skämmas över. Om man misstänker något ska man kontakta vården så fort som möjligt. Det skadar aldrig att vara extra noggrann.

ANNONS

Fakta: Så kollar du din pung

Ta för vana att känna på testiklarna regelbundet. Om du känner din pung upptäcker du lättare förändringar.

Det är enklast att undersöka pungen i en stående position. Duschen fungerar fint.

  1. Steg 1: Lyft upp pungen och låt den vila i ena handen.
  2. Steg 2: Använd den andra handens tumme, pekfinger och långfinger.
  3. Steg 3: Kläm och känn igenom en testikel i taget. Hårda knölar, förändringar eller svullnader kan vara varningstecken. Om något inte känns rätt – kontakta din vårdcentral.

På kollabollarna.nu kan duanmäla dig till en tjänst där ett påminnelsesms om att kollapungen går ut var tredje månad.

Källa: Ung Cancer

ANNONS