Tynnered tågade för trygghet

"Stoppa våldet i Tynnered! Stoppa våldet i Tynnered!" Hundratals människor höjde rösten under gårdagens manifestation, knappt två veckor efter dubbelmordet i stadsdelen.

ANNONS
|

Olof Pettersson är vice ordförande för Hyresgästföreningen i Frölunda, som tagit initiativ till manifestationen. Han går först när fackeltåget lämnar Gånglåten i Västra Frölunda, och är glad att se så många sluta upp bakom sig.

– Vi måste få upp frågan om våldet på dagordningen, eftersom man inte pratar om det. Alla pratar om Biskopsgården, men det är lika illa här, säger Olof Pettersson.

Det var morden på två unga bröder den 31 oktober som fick Hyresgästföreningen att kalla till manifestation. Olof Pettersson säger att kriminella tagit över området, och tycker att fastighetsägarna borde ta ett större ansvar för att skapa trygghet.

ANNONS

– Från utebelysning till säkrare portar, säger Olof Pettersson.

För att stötta invånarna i Frölunda planerar Hyresgästföreningen att ta fram en krisplan.

– Frågan är inte om det händer igen, frågan är när, säger Olof Pettersson.

Karin Greenberg och Anette Bernhardsson från stadsdelsnämnden i Västra Göteborg går i tåget för att visa sitt stöd för initiativet. De tror att föräldrar har en nyckelroll när våldet ska bekämpas, och vill satsa på arbete och utbildning för att förändra situationen i området.

– Klyftorna spelar stor roll. Arbete skapar en viktig social trygghet, säger Anette Bernhardsson.

En bit längre bak i tåget går Annie och Eli Beiruti. De har bott i Tynnered sedan 2005 och tycker att våldet har trappats upp under den senaste tiden. Annie Beiruti tror att stadsdelen behöver erbjuda ungdomar ett alternativ till kriminalitet.

– De behöver fritidsintressen, fritidsgårdar där de kan träffas och göra något roligt, säger hon.

Eli Beiruti vill se att invånarna själva engagerar sig, till exempel genom föreningslivet.

– Man måste börja med sig själv och inte lägga all skuld på samhället. Se barnen i ögonen, se till att alla har det bra, säger han.

När fackeltåget så småningom stannar upp ansluter de två mördade brödernas mamma. Hon håller i ett foto av sönerna och gråter när hon tillsammans med några kvinnor ställer sig en bit från folkmassan. Jenny Backlund och Marie Wedberg ser efter henne.

ANNONS

– Hjärtskärande, säger Jenny Backlund.

Hon har själv två barn, 11 och 13 år gamla. Familjen bor i Kaverös, och när det blivit mörkt måste barnen vara inomhus, eller precis i närheten.

– Det blir mer och mer otryggt hela tiden, säger Jenny Backlund.

Fakta: Dubbelmordet i Tynnered

Den 31 oktober sköts två bröder, 16 och 20 år gamla, till döds i Tynnered. Morden skedde på en innergård bakom Tynnereds kyrka. Minst tio skott ska ha avlossats, och två personer har setts lämna platsen på en moped.

GP har tidigare rapporterat om att polisen utreder ett eventuellt samband med två tidigare mord. Det handlar om mordet på en 33-årig man på Näverlursgatan den 2 september i år och mordet på en 20-årig man på Grevegårdsvägen den 2 augusti 2013.

ANNONS