Två misstänkta för bombdåd släppta

ANNONS
|

Dåden rör tre händelser i vintras när bomber placerades ut i Göteborg. Två av sprängladdningarna exploderade.Sedan tidigare sitter tre personer häktade misstänkta för dåden. Samtliga har kopplingar till den nazistiska organisationen Nordiska motståndsrörelsen (NMR).

LÄS OCKSÅ:Två nya misstänks för bombdåd i Göteborg

I förra veckan frihetsberövades ytterligare två personer förinblandning i dåden. Misstankarna rörde allmänfarlig ödeläggelse, men nu har båda släppts.

–Han greps och anhölls, men släpptes i fredags efter polisförhör. Jag var med på det polisförhöret och han lämnade bra anledningar och förklaringar till Säpos frågor.Säkerhetspolisen tog till sig informationen så det kan knappast finnas någon brottsmisstanke kvar enligt det som framkommit nu, säger advokat Jan Steneby till GP.

ANNONS

Steneby representerar en av männen som greps i förra veckan. Marianne Andersson representerar den andre.

– Ja, han är släppt, bekräftar hon utan att kommentera saken närmre.

Tre skarpa bomber

De tre bombdåden utreds av Säpo tillsammans med riksenheten för säkerhetsmål. Därför gäller sträng sekretess kring utredningen.Mats Ljungqvist, åklagare vid riksenheten för säkerhetsmål leder förundersökningen, men han vill inte säga något om statusen förde två senastmisstänkta.

– Jag vill inte kommentera något angående det här fallet, säger han när GP når honom på måndagen.

Advokaterna har bekräftat för oss att deras klienter släppts. Det jag undrar om männen fortfarande är misstänkta?

– Jag kommer varken bekräfta eller dementera någonting, avslutarMats Ljungqvist.

Tidigare har han emellertid bekräftat att de tre första personerna som misstänks för dåden har kopplingar till den organiserade nazismen.

– Vår uppfattning är att samtliga tre är eller tidigare har varit medlemmar av Nordiska motståndsrörelsen, berättadeMats Ljungqvist för GP i en tidigare intervju.

"Det var rena tillfälligheter"

De tre bombdådenframstod till en början som enskilda händelser. Sedan kopplades de samman.

LÄS OCKSÅ:Här är männen som häktats för bombdåden

Denförstagälldeen bomb som exploderade den 11 november 2016utanför Syndikalistiskt forums kafé i centrala Göteborg. Ingen person skadades då.

I början av januari exploderade ytterligare en bomb som låg placeradi en påse som skulle slängas i en container i närheten avett flyktingboende i Järnbrott. En person skadades mycket allvarligt när den detonerade.

ANNONS

LÄS OCKSÅ:23-åring omhäktas för sprängdåd i Göteborg

Den 25 januari hittades ännu en skarp bomb. Denna låg bakom en husvagn vid Lilleby Camping i Torslanda. Denna används som mellanboende för nyanlända flyktingar. Sprängladdningen hann aldrig explodera.

Jan Steneby berättar för GP att hans klient var misstänkt för delaktighet vid två av dåden. Enligt honom var det slumpen som gjorde att hans klient hade råkat vara närvarande.

– De trodde att han var delaktig men det var rena tillfälligheter som gjorde att han jobbade på den ena platsen eller passerade i närheten av en annan, menar Jan Steneby.

Trion som sedan tidigare sitter häktadi utredningen är fortsatt frihetsberövadmisstänktför allmänfarlig ödeläggelse och försök tillallmänfarlig ödeläggelse. Åklagaren har vid tidigare tillfälle sagt att rubriceringarna kan komma att förändras.Han menar att han under den fortsatta förundersökningen kan komma att uppgradera brottsligheten till terrorbrott.

ANNONS