Tusentals kan luras att köpa luft för dyra pengar

Med löften om att tjäna storkovan lockas småinvesterare till att satsa sina pengar i den digitala kryptovalutan Onecoin. Kritikerna menar att det handlar om ett klassiskt pyramidspel och att valutan saknar egentligt värde. Det osar väldigt mycket lurendrejeri över detta, säger författaren och ekonomen Claes Hemberg.

ANNONS
|

Musiken pumpas ut genom högtalarna i den fullsatta Eriksbergshallen i Göteborg när representanter för den digitala kryptovalutan Onecoin håller informationsmöte. Det liknar ett klassiskt hallelujamöte som handlar om tro, hopp och pengar.

Discoljusen blinkar och från scenen får Onecoins representanter med sig de nyfikna småinvesterarna som lockats dit.

- Vilka är nyckelorden? Det är digitalt, det är globalt och det är nätverkat, ropar den karismatiske talespersonen Edward Ludbrook, och publiken svarar unisont.

- Det är digitalt, det är globalt och det är nätverkat!

Edward Ludbrook, säger att man kan tjäna 1 000 till 2 000 euro i veckan, om man anstränger sig.

ANNONS

- Detta är en fantastisk möjlighet. Men om du säljer dina mynt är du en idiot, säger Ludbrook till publiken.

Mötet hölls i Eriksbergshallen förra söndagen.

Onecoin är en släkting till kryptovalutan Bitcoin. Till skillnad från Bitcoins går valutan än så länge inte att handla några varor och tjänster med.

Utvecklarnas hemsida påstår att över 1,4 miljoner människor har gått med i rörelsen och skaffat sig Onecoins. Inga uppgifter går att verifiera.

Bakom idén ligger Dr Ruja Ignatova, en kvinna som hyllas vid upprepade tillfällen under mötet i Eriksbergshallen. Hon påstås ha förändrat människors liv för evigt. Onecoin är inte bara en möjlighet att tjäna pengar, sägs det. På sikt ska nämligen valutan ge dem som i dag inte får bankkonton - till exempel i tredje världen - möjlighet att kunna utföra bankärenden på sina mobiler. "Onecoin är mycket tryggare än Bitcoin för det är spårbart!" är Dr Rujas budskap.

I en videohälsning som spelades upp på storbildskärmarna under mötet i Eriksbergshallen skickade Dr Ruja också ett personligt meddelande till besökarna.

- Jag är väldigt exalterad över Skandinavien, en av våra favoritmarknader, och den starkaste när vi startade. Ni gör redan ett fantastiskt jobb, och fantastiska saker kommer att hända ur 2016, det är jag säker på!

ANNONS

Onecoin har funnits sedan hösten 2014, och påstås genom avancerade uträkningar kunna ge rejält med avkastning till dem som köper nu. Valutan får du genom att köpa ett utbildningspaket vilket kostar minst 100 euro. Då får du poletter, tokens, som sedan sätts i "mining" - produktion genom datorkraft, ett slags virtuellt sedeltryckeri. Efter cirka åtta veckor är dina tokens mynt, Onecoins.

Valutan väntas, enligt representanterna, stiga betydligt i värde när de "släpps till allmänheten". De som investerar i valutan ska också få fler och fler att gå med, och ju fler man "rekryterar" desto mer pengar kan man tjäna. På plats i Eriksbergshallen fanns också pionjärer för valutan, vilket en handuppräckning i publiken visade. Det är för deras skull som priserna enligt Onecoin snart kommer att gå upp med tio procent. En belöning för personer som varit med länge i rörelsen.

Alla är dock inte lika imponerande av den nya valutan. Den 22 januari polisanmälde Lotteriinspektionen de ansvariga för Onecoin-konceptet i Sverige för misstänkt brott mot lotterilagen.

Utredningen av anmälan kan bli problematisk eftersom det inte finns några formella företrädare för Onecoin att vända sig till via företagets svenska webbplats. Även Onecoins webbplats för Europa saknar finansiell information om företagets struktur, och kontaktinformation.

ANNONS

Talespersonen Edward Ludbrook försvarar den bristande kontaktinformationen med att företaget den senaste tiden växt explosionsartat.

Claes Hemberg, författare och sparekonom på Avanza bank, är däremot skeptisk till konceptet.

- Du kan lika gärna sälja legobitar och bestämma att de är värda 10 kronor. Eller varför inte 100? När det gäller vanlig valuta finns en centralbank som garanterar värdet. I Sverige gör riksbanken det gällande kronan, i USA är det Federal Reserve som tar hand om dollarn, säger Claes Hemberg.

Han menar att svårigheterna att ta kontakt med representanter för Onecoin, samt att det krävs en startavgift på minst 100 euro för att få ta del av valutan, är starka varningstecken.

- Det osar väldigt mycket lurendrejeri över detta. Ljusskygga människor ligger bakom. Drygt 1 000 kronor, det är mycket för att lära dig att sälja luft, säger Hemberg.

Ekonomen har svårt att se att valutan kan överleva på sikt.

- Det skulle i så fall krävas att kryptovaluta ersätter den befintliga valutan, men trenden är ju tvärtom. Krypto har förbjudits i Kina till exempel, och det finns inga banker i Sverige som accepterar Bitcoins. Det fungerar inte i praktiken, det måste finnas garantier och då räcker inte meriter från folk som säger sig ha sålt Onecoins och tjänat ihop pengar till en Porsche.

ANNONS

Claes Hemberg menar att de som kommer kunna tjäna pengar på sina Onecoins är personerna som varit med tidigt i processen. Människor som har ett starkt egenintresse av att ingen som köpt Onecoins i ett senare läge än dem själva säljer sina virtuella pengar.

- De i toppen har köpt gråsten billigt, kan man säga. Om du säljer så pressar du priset. Ju längre de lurar en att stanna kvar, ju mer tjänar de som köpte först. Första kraschen kommer nästan säkert med första säljvågen. Då kan tusentals upptäcka att de köpt luft för dyra pengar.

När GP pratar med en person som investerat 5 000 kronor i Onecoin berättar han att värdet på hans valuta stigit till 10 000 kronor. På frågan varför han inte säljer valutan och tar ut vinsten svarar han:

"Vi vill inte sälja nu, varför köpa en pizza när man kan köpa en bil".

Claes Hemberg menar att informationen som Onecoins representanter matarna investerarna med är ett klassiskt budskap vid olika typer av pyramidspel.

- Visst kan du tjäna 10 000, men är det värt risken att man börja låna mer av en kompis, pappa, mamma? Och att du lurar andra att köpa? Och varför ska du som köper inte sälja? De som har köpt en Porsche måste ju själva ha sålt någon gång. Nej, deras retorik är som hämtat ur skolboken för pyramidspel.

ANNONS

Claes Hembergs råd till människor som redan har köpt Onecoins är att sälja.

- Även om du ligger minus, sälj direkt. Så känsligt är det här.

ANNONS