Tusentals demonstranter trotsade regnet

Spårvagnar och bussar stod under fredagseftermiddagen stilla i centrala Göteborg. Anledningen var klimataktionen Fridays for future, som sker på initiativ av Greta Thunberg.
– Det här är vår tids viktigaste fråga, säger Alexander som hade sina två döttrar med sig.

ANNONS
|

Tiotusentals svenskar deltog under fredagen i klimatstrejken Fridays for future, som startades på initiativ av Sveriges numera världskända klimataktivist Greta Thunberg. Över hela världen tågade människor för klimatet, men det här var första gången som också vuxna uppmanades att delta.

Tre av dem som deltog i Göteborg var Alexander och hans två barn.

– Det rör vår framtid, allas vår framtid, och det är hög tid att samhället reagerar, säger han.

Du har tagit med dig dina döttrar. Är de engagerade på samma sätt som pappa?

– De börjar bli det. De är än så länge lite för unga för att inse hur allvarligt det är, men det är ju deras framtid som kommer att påverkas oerhört.

ANNONS

Att strejka för klimatet ser Alexander som något positivt, även om flexibla arbetstider gjorde att han själv kunde delta utan att hamna i konflikt med arbetsgivaren.

– Det är vår tids viktigaste fråga. Det finns inget viktigare för oss att lösa just nu, säger han.

700 deltagare blev 10 000

Polisens första uppgift om antalet deltagare låg på omkring 700 personer – den siffran skruvades sedan upp många gånger om och landade på 10 000.

– Det har varit väldigt mycket folk, mer än vad arrangören räknat med som jag förstår det. Det gjorde också att det blev stor påverkan på framförallt kollektivtrafiken. Vi skickade flera patruller för att underlätta framkomligheten för både deltagare och trafikanter, säger Anna Göransson, presstalesperson vid polisen region väst.

Manifestationen lamslog under fredagen centrala Göteborg, med förseningar på samtliga kollektivtrafiklinjer. Kring Brunnsparken och Centralstationen stod bussar och spårvagnar på rad, vilket i sin tur ledde till en kaotisk situation även i biltrafiken.

Live-published photos and videos via Shootitlive

LÄS MER:Klimatstrejkarna: "Vi har bara en planet"

Polisen: "Har gått lugnt till"

Vid 17.15 meddelade polisen att kollektivtrafiken saktade började rulla på igen, dock med stora förseningar. Då befann sig enligt polisen fortfarande omkring 2 000 personer vid Gustaf Adolfs Torg.

LÄS MER:Klimatdemonstranter fyller gator världen över

Senare under kvällen var ordningen i trafiken återställd och enligt polisen genomfördes själva manifestationen utan problem.

– Förutom i trafiken så har det inte varit några störningar under det här arrangemanget, det har gått lugnt till, säger Anna Göransson.

ANNONS
comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS