Sjukhusen vädjar om hjälp: ”Jag har svårt att tänka mig en bättre julklapp än den som räddar liv.”
Sjukhusen vädjar om hjälp: ”Jag har svårt att tänka mig en bättre julklapp än den som räddar liv.” Bild: Marcus Ericsson/TT

Tusentals behöver ge blod i december

Blodcentralerna är i behov av hjälp. I december uppger man att 24 000 personer behöver ge blod för att fylla på lagren. Bara i Västra Götaland behövs 6 000 blodpåsar.

ANNONS
|

I ett pressmeddelande som skickades ut på onsdagen skriver GeBlod, ett samarbete mellan Sveriges regioner och landsting, att behovet av blodgivare är stort i hela landet.

– Läkare på landets blodcentraler bedömer att omkring 24 000 personer behöver ge blod under december för att säkra blodtillgången, säger Ingrid Johansson, ordförande i GeBlod Kommunikation.

Stockholm är den region som behöver mest hjälp – 7 000 blodpåsar behövs innan jul. Därefter följer Västra Götaland på 6 000 och Skåne med 5 000.

Behovet är som störst i städerna där universitetssjukhusen finns.

– Alla blodgrupper behövs och vi hoppas att många av våra blodgivare har möjlighet att besöka oss inför jul. Jag har svårt att tänka mig en bättre julklapp än den som räddar liv, säger Ingrid Johansson.

ANNONS

Man skriver vidare i pressutskicket att vid cancerbehandlingar, operationer, förlossningskomplikationer och kroniska sjukdomar. Enskilda händelser som till exempel en olycka eller en blödning under en operation kan snabbt minska blodlagret.

ANNONS