De rödgröna vill ge alla familjer med försörjningsstöd 1 000 kronor extra per barn inför julen.
De rödgröna vill ge alla familjer med försörjningsstöd 1 000 kronor extra per barn inför julen. Bild: PONTUS LUNDAHL / TT

Tusenlapp extra till Göteborgs fattigaste barn inför jul

De rödgröna vill ge alla familjer med försörjningsstöd 1 000 kronor extra per barn inför julen. Sammanlagt handlar det om ungefär 4 400 barn i Göteborg.
– Alla har rätt att få en julklapp, även de mest utsatta barnen, säger kommunalrådet Daniel Bernmar (V).

ANNONS

Göteborgs rödgröna ledning har lagt fram den tredje och sista kompletterande budgeten för 2023, som väntas klubbas igenom på kommunfullmäktiges sammanträde 23 november.

En post i budgeten är att samtliga familjer med försörjningsstöd, som haft stödet i två månader eller mer, tilldelas 1 000 extra kronor per barn i december.

Det handlar om ungefär 4 400 barn i kommunen.

– Det är utifrån att matkostnader och att andra kostnader har ökat. Vi ser att de med låg inkomst har jättesvårt att klara sig, säger Jenny Broman, kommunalråd för Vänsterpartiet.

Utbetalningen görs också eftersom ett långt skollov väntar, enligt kommunalrådet.

ANNONS

– Då ska man bekosta alla måltider hemma. Många gånger så förväntas man också att kunna delta på någon festlighet, även om man är fattig. Kanske något extra på julafton om man firar jul eller åtminstone kunna äta alla måltider som är under ett skollov, säger hon.

Pengar som redan avsatts

Pengarna kommer från medel som tidigare avsatts till socialnämnderna till fritidsaktiviteter för unga utanför skoltid och måltider i anslutning till aktiviteterna. Av totalt 20 miljoner har 12,3 miljoner använts. De resterande 7,7 miljonerna ska täcka satsningen på den extra tusenlappen. Återstoden kan socialnämnderna använda efter eget huvud.

Kompletteringsbudgeten är tänkt att tas från medel som redan finns avsatta och ska därmed inte belasta årets resultat för Göteborgs kommun.

Förutom satsningen på den extra tusenlappen för fattiga barn ska förskolenämnden tilldelas tio miljoner till kostnader för tomma lokaler och evakueringar.

Grundskolenämnden tilldelas 50 miljoner för olika inköp, enligt kommunstyrelsens ordförande Jonas Attenius.

– Vi stärker vissa delar nu under de sista månaderna på året. Bland annat för att kunna göra inköp som man kan ha med sig in i nästa år, säger Jonas Attenius.

I budgeten fanns också det extra föreningsstöd på fyra miljoner som idrott- och föreningsnämnden ska betala ut till handbollsklubben Redbergslids IK.

ANNONS

LÄS MER:Styret i Göteborg skjuter till pengar till skolan

LÄS MER:RIK om miljonstödet från Göteborgs kommun

LÄS MER:RIK får fyra miljoner kronor av kommunen

ANNONS