Tullen behöver personal – ska växa under kommande år

Både fack och chefer på Tullverket tycker att fler och beväpnade tullare är en god idé. Vägen dit börjar med det tillskott på lite under 300 miljoner som myndigheten får i nästa års budget, enligt regeringen.
– Jag ser framför mig en myndighet som kommer att bli fler framöver, säger finansminister Elisabeth Svantesson (M), som tillsammans med Ulf Kristersson (M) besökte tullen i Göteborgs hamn under tisdagen.

ANNONS
|

Tullverket måste få fler anställda. Det är en av de saker som Tommy Göthlin, ordförande för facket Tullkusts västra avdelning, oftast får till sig från de medlemmar han representerar.

För region Väst, som ska täcka en lång kustlinje, Nordens största hamn, en stor flygplats, stora delar av norska gränsen och flera stora postsorteringscentraler, räcker inte personalen till för täcka behovet, menar Tommy Göthlin.

– Vi är ju egentligen för få för att kunna täcka allt. Det finns fler platser man skulle vilja eller behöva vara på än vad vi är personal för, säger han.

Kan få skjutvapen

Tidigare i november gav regeringen Tullverket i uppdrag att snabbutreda vilken utrustning myndighetens personal borde ha. En stor del i det handlar om skjutvapen. Det tycker Tommy Göthlin är en god idé, även om en sådan förändring knappast kan genomföras över en natt.

ANNONS

– Vi har ett arv av tjänstemän som inte har haft det från början. Då kanske man inte vill tvinga dem till något som inte känns rätt för dem. Men på sikt tror jag att vi är tvungna att gå åt det hållet.

På tisdagen var statsminister Ulf Kristersson (M) och finansminister Elisabeth Svantesson (M) på besök i tullens lokaler i Göteborgs hamn.

På parkeringen utanför stod en stor blå lastbil, som körde en utfälld arm längs med sidan av en container. Det är en av Sveriges tre mobila skannrar, som med röntgenstrålning kan genomlysa en container och se om något avviker på insidan.

Ny skanner för 50 miljoner

Varje år passerar motsvarande 900 000 standardcontainrar Göteborgs hamn. Om den mobila skannern körs iväg för att användas någon annanstans står hamnen utan. Därför finns det nu långt gångna planer på att skaffa en till. Tanken är att bygga en stationär skanner, som blir mycket mer kraftfull jämfört med de mobila, enligt Tony Magnusson, chef för tullen kontrollenhet Väst. Men det skulle kosta ungefär 50 miljoner och till del finansieras av EU.

– Då är det bara för själva utrustningen och inte med infrastruktur, som en byggnad att ha den i, inräknad, säger Tony Magnusson.

Dessutom planerar tullen att flytta till nya lokaler i hamnen. Förhoppningsvis kan flytten vara genomförd och ny skanner vara på plats redan 2026.

ANNONS
Tony Magnusson, chef för Tullens kontrollenheten Väst.
Tony Magnusson, chef för Tullens kontrollenheten Väst. Bild: Paul Wennerholm

– Eftersom det är en så stor hamn och så stora trafikvolymer behöver det vara en fast skanner. Här finns alltid att göra, säger Tony Magnusson.

Tullens lokaler har ett golv av asfalt med ett rutnät i gul vägfärg utmålat. Här töms och genomsöks containrar. Innehållet placeras ut i de numrerade rutorna för att det ska vara möjligt att lägga tillbaka allt på samma plats igen.

Gruppchefen Joakim Olsson visar upp sönderslagna marmorkakor, som dolt stora mängder cannabis. Ministrarna böjer sig framåt och synar det ihåliga godset.

– Snabbast var att lyfta skivan och släppa den i golvet. Pang! Där ligger det sedan, över hela golvet, massor av halvkilos förpackningar med cannabis, säger Joakim Olsson.

Fler kostar mer

Tullen är en relativt liten myndighet. Budgeten 2022 var 2,47 miljarder. Årets budget är 2,59 miljarder. I regeringens budgetproposition för nästa år blir anslagen 2,86 miljarder kronor.

Även enhetschefen Tony Magnusson håller med om att tullen behöver mer personal.

– Jo, det tycker jag. Ju fler vi blir desto mer kan vi göra. Det finns ett behov, med tanke på hur mycket det är att göra, säger han.

Budgettillskottet på nästan 300 miljoner ska göra det möjligt för myndigheten att anställa mer personal, menar statsminister Ulf Kristersson.

ANNONS
Statsministern Ulf Kristersson (M).
Statsministern Ulf Kristersson (M). Bild: Paul Wennerholm

– Att få en utökad ekonomi till sin myndighet är ofta en nödvändig förutsättning för att kunna bli fler, säger han.

Elisabeth Svantesson fyller i:

– Vi kommer att återkomma i varje budget men Tullverket har fått mer resurser för att kunna arbeta mot den kriminella ekonomin. Men jag ser framför mig en myndighet som kommer att bli fler framöver. Sedan är varje budget en förhandling men vi är överens bland våra partier att det här är en otroligt viktig myndighet som gör väldigt mycket för att stoppa kriminaliteten.

Tror ni att Tullverket blir effektivare om personalen i högre utsträckning får ha skjutvapen?

– Det handlar om flera olika saker, säger Elisabeth Svantesson och fortsätter:

– Det är en väldigt utsatt position som väldigt många tullare har längst ut, när man möter människor vid gränsen. Det kan finnas flera situationer där man behöver ha vapen. Det är därför vi har gett uppdraget till Tullverket att se om det behövs fler verktyg än idag. Det handlar inte bara om effektivitet. Det handlar också om trygghet för personalen, säger hon.

LÄS MER:Rekordbeslag i Göteborgs hamn – 1,2 ton knark dolt i marmorlast

LÄS MER:Smugglade 129 kilo knark – bad polisen om ursäkt

LÄS MER:Stoppad på Landvetter med cannabisgodis i väskan

ANNONS