Trumpfans hånar Sverige - med kameler

Kamelprojektet i Göteborg som beviljats miljonbidrag blev en världsnyhet. Efter Trumps utspel om #LastNightInSweden har nyheten nu fått spridning på nytt - av nättroll och Trump-anhängare. – Påminner om viskningsleken, säger medieforskaren Marie Grusell.

ANNONS
|

Det var för snart tre veckor sen som GP skrev om det kritiserade kamelcentret i Angered som beviljats miljonbidrag.

Social resursnämnds ordförande Marina Johansson (S) kallade parken för ett "spännande integrationsprojekt" och den ansvarige tjänstemannen hoppades att parken skulle kunna leda till jobb för bland annat arbetslösa somalier. Flera experter sågade dock projektet.

Nyheten uppmärksammades av medier i såväl Sverige som utomlands. På New York Times pakistanska samarbetstidning The Express Tribune satte man rubriken: "Integration eller absurditet? Svenskar kritiserar invandrarvänlig kamelpark".

Nytt liv efter Trump-uttalande

Efter Trumps uppmärksammade utspel om situationen i Sverige haräven högerpopulister börjat använda kamelprojektet för att förlöjliga Sverige. Av många amerikanska Trump-anhängare används kamelprojektet nu för att illustrera Sverige som ett land "utom kontroll" och med parollen att "Trump hade rätt".

ANNONS

– Svenskt politiskt ledarskap har blivit galet.De importerar kameler och kallar det ett "arbetsmarknadsinitiativ" för att ge somaliska muslimska migranter jobb" skrev den amerikanske högeraktivisten och islamkritikern Pamela Geller förra veckan på sin nyhetssajt och Facebooksida med uppemot en miljon följare.

– Sverige har tappat kontrollen. De behöver en Trump! skriver en av tusentals amerikaner som delat och kommenterat inlägget.

Överdriven bild sprids

Nyheten har också hunnit förvanskas av en del sajter. Bland annat av den amerikanska högersajten Breitbart. Här förvanskades nyheten genom att man plockade citat från helt andra GP-artiklar och satte in dem i ett missvisande sammanhang. Breitbart leddes tidigare av Steve Bannon som numera är Vita husets chefsstrateg och rådgivare till USA:s president Donald Trump.

Andra sajter går så långt som att skriva att landet Sverige numera ska importera kameler för att lösa integrationsproblem. Enligt medieforskaren Marie Grusell på Göteborgs Universitet påminner fenomenet om en modern version av viskningsleken.

– Det kan börja med något Trump säger efter att han sett något på TV. Och sen byggs det på successivt med annat från krafter som vill spela olika läger i händerna. Källkritik har aldrig varit så viktig som den är i dag, säger Marie Grusell.

S: Måste våga testa nya saker

Att Göteborg nu hånas internationellt är kommunstyrelsens ordförande Ann-Sofie Hermansson (S) inte särskilt road av.

ANNONS

– Jag förstår att det här är en smaskig historia som det är roligt att hugga i. Vi lever i en populistisk tid. Men jag tror det är viktigt att vi politiker vågar stå pall under sådana här mediesensationer, säger hon och förtydligar att hon fortfarande stöttar kamelprojektet i Angered:

– Jag tänker inte vika mig. Man måste våga testa nya saker.

Kommunalrådet Jonas Ransgård (M) är dock kritisk.

– Vill man inte användas som dåligt exempel ska man inte skapa dem. Kamelfarmen är inget påhitt. Lika lite som kommunens privata bilverkstad eller toppolitiker som raderar sina mejl är. Det är möjligt att en ensidig bild sprids av Sverige och Göteborg nu, men bilden är ett mindre problem än verkligheten, säger Jonas Ransgård.

ANNONS