Rosenlund. "Kvinnor som går på gatan blir sjuka av sitt hårda liv. De blir skuldsatta när de inte kan jobba och riskerar att få det ännu värre", säger Nadine Bergqvist från Rosenlundstödet
Rosenlund. "Kvinnor som går på gatan blir sjuka av sitt hårda liv. De blir skuldsatta när de inte kan jobba och riskerar att få det ännu värre", säger Nadine Bergqvist från Rosenlundstödet

Trots sjukdom – ser sälja sex som sin enda utväg

När Anya riskerade att bli utslängd, eftersom hon blivit sjuk och inte kunde betala sin hyra, samlade Rosenlundstödet in pengar.

ANNONS
|

– Kvinnor som går på gatan blir sjuka av sitt hårda liv. De blir skuldsatta när de inte kan jobba och riskerar att få det ännu värre, säger Nadine Bergqvist från Rosenlundstödet, en ideell förening som stöttar gatutrafikerade kvinnori Göteborg.

På Rosenlundstödets Facebooks-sida skrev de om Anyas öde och bad om ekonomisk hjälp till henne. Efter några dagar hade de fått ihop tillräckligt med pengar för att hon skulle kunna betala sin skuld.

– Hon blev otroligt lättad, säger Nadine Bergqvist. Anya försörjer sina två små barn, som bor hos sin mormor hemma i Rumänien. Hon har varit jättestressad av att inte kunna få ihop pengar.

ANNONS

Problem med sin hälsa

Nadnie Bergqvist berättar om Anya, som i verkligheten heter något annat. Hon är 27 år. Hon har "gått på gatan" i tre år och drabbats hårt av olika problem med sin hälsa. Liksom många andra kvinnor som säljer sex har hon haft infektioner och blödningar i underlivet. Hon har även varit deprimerad och lidit av en extrem huvudvärk.

Rosenlundstödet har ett flertal gånger följt med Anya till läkare och där visade det sig att huvudvärken är stressrelaterad migrän.

– Hon kan få anfall dagligen och medicinen hon får har slutat verka. Det har lett till att hon i längre perioder inte klarat av att vara på gatan. Så har det varit de senaste månaderna.

Anya bor inneboende hos en man och betalar hyran veckovis. Hennes tillstånd gjorde att skulden till hyresvärden växte.

För drygt en vecka sedan riskerade hon att bli utslängd från bostaden om hon inte betalade det hon var skyldig. Men genom pengar som Roselundstödet samlat har den akuta krisen löst sig.

Hur ser ni på att ni hjälper henne att kunna fortsätta sälja sex?

– Även om hennes högsta dröm är att slippa det och kunna få ett vanligt jobb så skulle hennes situation bli mycket sämre om hon dessutom var skyldig en massa pengar.

ANNONS

– Vi är en liten ideell organisation. För många kvinnor som går på gatan är vi de enda skyddsnät de har. Men för att komma åt sexhandeln krävs helt andra åtgärder - krafttag mot trafficking och sociala insatser. Där måste hela samhället hjälpa till, säger Nadine Bergqvist.

ANNONS