Trots elkrisen – nu tänds rosetten på Posthotellet

Skenande elpriser och krisdrag för att spara energi. Men på Posthotellet tänds årets julbelysning som vanligt, med oförminskad styrka.
– Vi springer som galningar här för att få allt klart. Det är rena rama Willy Wonka, säger Carina Albertsson, hotellchef på Clarion Hotel Post.

ANNONS
|

Flera kommuner i Västsverige har bantat ner sin julbelysning i takt med elkrisen, och som GP berättat tidigare har Göteborgs stad valt att ta till en rad krisdrag. På Posthotellet på Drottningtorget har man efter noga avvägande valt att låta julbelysningen och den traditionella rosetten lysa med oförminskad styrka.

– Efter allt som har hänt och fortfarande händer i världen vill vi vara med och sprida ljus och glädje bland göteborgarna, säger hotellchefen Carina Albertsson.

Hon berättar att frågan varit uppe för diskussion.

– Vi har självklart haft uppe frågan om det ska vara en solidarisk handling att ha släckt. Det är inte ur ett kostnadsperspektiv, utan vi har övervägt om vi ska ha släckt för att solidariskt dra vårt strå till el-stacken. Men i slutändan har vi gjort bedömningen att på utsidan så kör vi, men vi släcker ner lite på insidan, berättar hon.

ANNONS

Kan det inte tänkas att det sticker i ögonen på göteborgarna att ni kör full belysningen samtidigt som många har svårt att betala sina elräkningar?

– Det hoppas vi att det inte ska göra, det är en lågförbrukningsbelysning och vi drar ner på mycket annat. Vi tänder till exempel inga julstjärnor inomhus och har sänkt temperaturen några grader då uppvärmning är en betydligt större energikostnad. Så överallt där vi kan bidra så gör vi det. Vi har gjort bedömningen att hoppet behöver ändå skina över Göteborg.

Hur tror ni att responsen kommer att bli?

– Vi har fått jättemånga positiva kommentarer, och inte en enda har frågat om vi verkligen ska tända. Så vi hoppas och tror att det ska bli uppskattat även i år.

Firar 10 år på Drottningtorget

Julbelysningen på Posthotellet firar dessutom 10-årsjubileum. Sedan hotellet öppnade 2012 har det blivit en uppskattad tradition och i år kommer invigningen och upptändningen att ackompanjeras av en rekordstor kör.

– Vi har bjudit in en 100-mannakör som ska leda allsången på torget, säger Carina Albertsson.

Invigningen av julbelysningen äger rum fredag 18/11 med start klockan 17 och klockan 18 tänds rosetten.

– Förra året tände vi tydligen någon minut för tidigt, och en familj som hade tagit tåget in för att se när vi tände rosetten missade det, och så ska det naturligtvis inte vara. Så i år lovar vi att vara punktliga..

ANNONS

Posthotellet inviger julen med allsång, fredag 18/11

Årets invigning leds av artisten Gabriel Forss och kören Happy Voices med 100 kördeltagare.

Faktum inviger också sin årliga utställning med bilder från Faktumkalendern 2023. Årets tema är ”Jag bär på en historia” där 12 Faktumförsäljares gripande berättelser har tolkats i konstverk som lyfter röster som inte alltid får komma till tals.

Program:

17.00–17.45 Allsång med Happy Voices under ledning av Gabriel Forss.

17.45–17.50 Välkomsthälsning från Clarion Hotel Posts vd Anders Sköld.

17.50–17.55 Faktums vd Sarah Britz presenterar 2023 års tema för Faktumkalendern.

17.55 Nedräkning och tändning av rosetten

LÄS MER:Innerstadens krisdrag: Julbelysningen tänds senare

LÄS MER:Här är julbelysning i centrala Göteborg vintern 2022

LÄS MER:Så mycket kostar det att hålla ljusstaken och julstjärnan tänd vintern 2022

ANNONS