Trasig mobil? Den går att laga

ANNONS
|

Första gången jag skrev om mobilreparatörer var det ovanligt, det var svårt att hitta en. Jag skrev om Mumien på Gibraltargatan som startade 2003 med en service att låsa upp operatörslåsta mobiler och sen började reparera dem.

Nu håller mobilreparatörer på att bli lika vanligt som klackbarer. Den som vill meka själv kan också beställa reservdelar på nätet.

Men de flesta av oss varken kan eller vill laga mobiler.

Jag tappade min gamla Nexus S på ett metallrör så glaset spräcktes. Kanske inte lönt att laga. Å andra sidan, jag trivs med den och det känns bra att ta hand om prylarna i stället för att slänga och köpa nytt.

ANNONS

Jag går till Repairstore på Centralen. De har inte nytt glas inne, det är en för udda och gammal modell. Men de tar hem, och någon dag senare kan jag hämta telefonen. Det kostar 1 200 kronor och då har jag fått det lite billigare för att det tog tid. Hela översidan är bytt.

Egentligen är det inte ekonomiskt smart att lägga mer än tusen kronor på en flera år gammal mobil. Men det känns ändå rätt.

För Sandra Plate som kommer dit samtidigt går reparationen på en halvtimme. Glaset på hennes nya LG-mobil gick sönder när hon tappade den. Mobilen köptes i augusti så även om bytet går på mer än 2000 kronor lönar det sig absolut att laga.

- Reservdelarna till nya modeller är dyrare än till dem som funnits på marknaden ett tag, säger Tom Josephson på Repairstore.

På en del mobiler går det att byta bara glaset, på andra är glas och display i ett stycke. Då blir reparationerna dyrare.

Mustafa Martin sitter i butiken och lagar mobilerna. Delar till de vanligaste modellerna finns hemma. Han visar skillnaden mellan originaldelar och billigare kopior.

Ungefär hälften av alla mobiler som lämnas in här är iphone. Samsung står för ungefär en fjärdedel. Ofta får barnen ta över föräldrarnas mobiler när de byter upp sig. Förutom krossade skärmar är vattenskador vanligt.

ANNONS

Det går också att få hjälp med sådant som uppgradering och återställning av mobilen. Eller att försöka rädda bilder och annat från en mobil som dött.

En tjej kommer förbi när jag hämtar min Nexus. Hon får hjälp att sätta in nytt simkort i sin iphone. En liten grej som inte kostar något.

Jag tänker att det är som en klackbar. Och kommer på att jag borde fixa skorna också. För det här att hellre vårda och laga än slita och slänga, visst är det en trevlig trend?

TIPS: Jämför priser

På comparerepair.se kan du jämföra priser på mobilreparationer och se var det finns en mobilverkstad nära.

Du fyller i märke, modell och stad och väljer vilken typ av reparation det gäller. Du får priser från olika verkstäder, med originaldelar eller inte original. Du kan också läsa omdömen från kunder.

ANNONS