Bild:  Jonas Lindstedt
Bild:  Jonas Lindstedt

Tonåring ska ha planerat attack mot skola i Göteborg

Polisen hämtade under morgonen in en kille som misstänkts för att ha förberett en attack mot en skola i centrala Göteborg. – Stämmer, säger polischefen Erik Nord. Men åklagaren vill inte gå närmare in på misstankarna. – Jag kan inte bekräfta eller dementera att det rör sig om uppgifter kring att det skulle röra sig om en skolskjutning, säger Magnus Natt och Dag. Efter förhör släpptes tonåringen.

ANNONS
|

Under torsdagen förhördes en kille under 18 år om misstankar som riktats mot honom.

– Han är inte gripen utan det finns ett beslut om att han ska hämtas in till förhör. Jag har inte fått annat än en bekräftelse på att man har verkställt hämtningen här under morgonen, säger extra åklagare Magnus Natt och Dag.

Han fortsätter:

– Misstanken i det fallet rör olaga hot.

Han vill inte kommentera närmare vad det rör sig för typ av hot eller vem hoten riktats mot.

– Det kan jag inte uttala mig om i nuläget.

Attack mot skola

Enligt uppgifter till GP rör det sig om misstankar att mannen ska ha förberett en attack mot Cybergymnasiet i centrala Göteborg.

ANNONS

– Jag har en förundersökning med en ung person som har hämtats in till förhör och förhör har ännu inte hållits. Jag kan inte bekräfta eller dementera att det rör sig om uppgifter kring att det skulle röra sig om en skolskjutning, säger åklagaren.

Men flera poliser bekräftar att det rör sig om misstankar om någon form av attack. Polischefen i Storgöteborg, Erik Nord, får följande fråga:

Har du hört något om att polisen plockat in en kille som förberett någon typ av attack mot Cybergymnasiet?

– Stämmer. En ung person är hämtad till förhör, skriver Erik Nord i ett sms till GP.

Nu ska den unge killen få en försvarare, sedan kan förhör hållas med honom.

LÄS OCKSÅ: Skolans vd: "Hoten upplevdes som allvarliga"

Släpptes efter förhör

Just nu leds utredningen av krimjouren i Storgöteborg:

– Jag kan bekräfta bara att det pågår en utredning om olaga hot som gäller det du frågar om. Men vad vi gjort eller inte gjort eller vad som händer - det vill jag inte säga i nuläget för det är i sin linda, säger kommissarie Stefan Andersson.

Efter förhöret ska pojken ha släppts. Hans Lippens, polisens presstalesperson berättade vid 12.30-tiden att det rört sig om olaga hot mot grupp och att det rör sig om att pojkenmuntligen hotat elever på skolan. Flera elever gick till lärare som larmade polisen. Pojken följde sedan med polisen utan att göra motstånd.

ANNONS

Pojkens inställning till misstankarna är inget som Lippens kan kommentera på grund av sekretess.

Socialtjänsten är inkopplad och pojken har överlämnats till sina vårdnadshavare.

Explosion på skolan

För drygt ett år sedan var det stor utryckning till Cybergymnasiet i centrala Göteborg efter en explosion i byggnaden. En elev anhölls misstänkt för att ligga bakom det inträffade men släpptes sedan och åklagaren kallade det ett "pojkstreck".

LÄS OCKSÅ: Explosion i centrala Göteborg

ANNONS