Tiggeri het potatis på S-kongressen

S i Göteborg är tydliga. Tiggeri ska inte förbjudas. Men partiledningen är inte lika övertygad och Stefan Löfven har sagt att tiggeriet ska bort.

ANNONS
|

Under temat sammanhållning för trygghet ska ombuden på den socialdemokratiska kongressen under tisdagseftermiddagen diskutera partiets syn på tiggeri. Det är en fråga som splittrar partiet.

Medan företrädare för bland andra Göteborgsdistriktet helt motsätter sig ett förbud mot människors möjlighet att be om pengar, vill andra gå hårdare fram och förbjuda det. Partistyrelsen betonar inför kongressen att Sverige gör mycket för att motverka fattigdom och stödja utvecklingen i hemländerna för utsatta EU-medborgare. Men de vill inte utesluta att det på sikt behövs andra åtgärder för att motverka att personer tigger pengar för sin försörjning. De menar att det finns ett behov av att se över ordningslagen i syfte att ytterligare begränsa tiggeriet.

ANNONS

I en GP-intervju sa partiordförande Stefan Löfven: – Fattigdomen och tiggeriet ska bort. Det hör inte hemma här – och då måste de länderna ta ett ansvar.

Göteborgs ledande socialdemokrat Ann-Sofie Hermansson skriver i debattartikel i DN att ett förbud mot att tigga bara ger sig på symtomen och blir plakatpolitik. Det skulle mer stjälpa än hjälpa de fattiga människorna det handlar om.

Hon får medhåll av bland andra Ulf Bjereld, ordförande för Socialdemokrater för tro och solidaritet. Hårdare tag mot fattiga som tigger är fel väg att gå, menar han.

Enligt en mätning från DN/Ipsos är S-väljarna splittrade i frågan. Nästan hälften, 49 procent, vill förbjuda tiggeri. 33 procent är emot ett förbud i den mätningen.

ANNONS