Under fredagen ledde ett elfel till stora förseningar i tågtrafiken. SJ vet inte när de kan komma ikapp förseningarna.
Under fredagen ledde ett elfel till stora förseningar i tågtrafiken. SJ vet inte när de kan komma ikapp förseningarna. Bild: Fredrik Sandberg/TT

Tidigare förseningar i tågtrafiken uppklarade

Ett tidigare elfel i Hallsberg ledde till stora störningar i all tågtrafik mellan Göteborg och Stockholm under fredagen. Det blev omfattande förseningar på sträckan, som sedan togs igen, meddelade SJ under eftermiddagen.

ANNONS
|

Klockan 06.45 på fredagsmorgonen uppstod ett elfel i Hallsberg, som stoppade trafiken mellan Stockholm och Göteborg.

Två timmar senare hade personal på plats delvis åtgärdat problemet, vilket innebär att tåg fick ”stoppköra” på sträckan.

– Det innebär att tågen kan rulla, men att det går långsammare, vilket innebär att det blir förseningar, säger Daniel Mossberg, presskommunikatör på Trafikverket.

SJ: ”En hel del förseningar”

Vid klockan 14 på fredagseftermiddagen kunde tågtrafiken gå normalt genom Hallsberg mellan Stockholm och Göteborg.

Däremot kvarstod stora förseningar på ett stort antal av SJ:s avgångar.

– Det är en hel del förseningar, bland annat på Göteborgslinjerna. När man har ett sådant elfel som vi hade i morse får det en hel del följdeffekter. Det är många tåg och många operatörer som ska dela på dessa linjer, säger Marcus Fleetwood, presskommunikatör på SJ.

ANNONS

Vissa tåg mellan Göteborg och Karlstad samt Göteborg och Kalmar har drabbades av mindre förseningar.

Även nattåg 77 och 74 som går mellan Göteborg och Umeå är inställda på grund av fordonsbrist.

Förseningarna togs igen

Men det var alltså främst resenärer som ville ta sig från Göteborg till huvudstaden eller tvärtom som drabbades hårdast.

– Det är svårt att svara på hur länge förseningarna hänger i. Vi hoppas att fordonsbristen inte har lika stor påverkan under helgen då färre reser än under fredagen, säger Marcus Fleetwood.

Till en början hade SJ ingen prognos kring hur länge förseningarna skulle hänga i och orsaka problem. Men vid 16.30 meddelade SJ att tågtrafiken nu rullar på i princip helt utan förseningar.

SJ uppmanar resenärerna att hålla sig uppdaterade vid sådana här händelser.

– Det viktigaste är att man har sina kontaktuppgifter registrerade i appen eller på hemsidan, så hör vi av oss.

MTR: ”Förväntas åtgärdas under eftermiddagen”

Även MTRX-tågen påverkades av förseningar på sträckan under dagen. MTR satte en prognos för när deras avgångar skulle kunna gå enligt schemat igen.

– Förseningarna bör ha åtgärdats och börja gå som normalt under eftermiddagen. Och även i helgen, om inget oförutsett händer, säger Mikaela Aho, på MTR:s presstjänst.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS