Magnus Norell, forskare inom terror, är inte överraskad att Säkerhetspolisen slagit till på flera platser i Västsverige: "Tittar man på de antal personer som åkt till IS och al Qaida i Syrien och Irak så är det många som kommer från den delen av världen."
Magnus Norell, forskare inom terror, är inte överraskad att Säkerhetspolisen slagit till på flera platser i Västsverige: "Tittar man på de antal personer som åkt till IS och al Qaida i Syrien och Irak så är det många som kommer från den delen av världen." Bild: CHRISTINE OLSSON / TT

Terrorexpert kritisk till Säpos skala om hot

Under natten slog polisen till på flera platser i Västsverige och en person sitter häktad, misstänkt för stämpling till terrorbrott. Terrorexperten Magnus Norell är inte förvånad över att detta sker i bland annat Göteborg. Samtidigt riktar han stark kritik mot Säpos sätt att mäta hotnivån i Sverige.

ANNONS
|

Under natten mot torsdag slog polisen och Säkerhetspolisen, Säpo, till mot flera platser i Västsverige. Enligt källor till GP rör det sig om adresser på Hisingen i Göteborg samt i kommunerna Lilla Edet och Ale.

Läs mer: Terrortillslag i Västsverige – Hisingen en av platserna

Under fredagen häktades en person, misstänkt för förberedelse alternativt stämpling till terroristbrott. Enligt Säpo har även flera personer hämtats till förhör.

"Naturligt med samarbete"

Magnus Norell är forskare med inriktning på bland annat terrorism vid The Washington Institute for Near East Policy samt The European Foundation for Democracy.

– Det är naturligt när det gäller terrorrelaterade brott att det sker någon form av samarbete mellan öppna polisen och Säkerhetspolisen, säger han om torsdagens tillslag och fortsätter:

ANNONS

– En samlad insats sker när man har så mycket på fötterna att man tycker att det kan vara värt det.

Hur vanliga är de här typen av tillslag?

– Det händer när det händer. Det har ingen betydelse om det är ofta eller inte, det här är vad polisen ska göra. Det är deras jobb.

Kritiserar terrorskalan

Terrorhotnivån i Sverige förändras inte efter tillslagen, enligt Säpo. Den ligger kvar på en förhöjd nivå, en trea på en femgradig skala, vilket innebär att ett attentat kan inträffa.

Men Magnus Norell riktar skarp kritik mot det sättet att mäta terrorhotet.

– Den eländiga skalan är riktigt dum. Den är nationell, men det är inte farligt i alla delar av Sverige på samma gång, säger han.

Han menar att hot ofta är centrerade till vissa platser och inte riskerar att drabba hela landet.

– Vad hjälper det dig att veta Sveriges hotskala? Du vet inte var det är farligt och folk blir uppskrämda i onödan. Det säger inte så mycket, om ingen håller på att invadera oss, säger Norell.

"Göteborg sticker ut"

Tidigare i år presenterade Försvarshögskolan Göteborg en rapport om radikal islamism. En av forskarna bakom studien sa att stadsdelar i Göteborg länge har stuckit ut i Sverige där radikala islamister tar plats i samhället genom moskéer, koranskolor, föreningar och i sociala medier.

ANNONS

Läs mer: Ny rapport: Islamistisk extremism breder ut sig i Göteborg

Magnus Norell bekräftar bilden och menar att den även stämmer överens med nattens misstänkta terrortillslag.

– Skapas de miljöerna så drar det i sin tur till sig folk. En grogrund som miljö drar till sig andra och växer lättare, säger han och fortsätter:

– Tittar man på det antal personer som åkt till IS och al-Qaida i Syrien och Irak så är det inte jätteöverraskande om det visar sig att polisen och Säpo snokat reda på någon större cell eller förberedelse till terrorbrott där, säger han.

Det bör betonas att Säpo ännu inte gett några indikationer på vem eller vilka som kan ligga bakom det nu misstänkta terrorhoten.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS