Ta en tur genom fikastaden

ANNONS
|

Elva hela dygn på ett år – så mycket fikar genomsnittssvensken enligt Fikarapporten som genomfördes på uppdrag av Tassimo/Gevalia tidigare i år. I genomsnitt tar varje fika 22 minuter om den sker på fritiden, 13 minuter om man är på jobbet.

Att vi svenskar gillar vårt fika är inget nytt. Det märks inte minst på utbudet av caféer runtom i stan. För kaffeautomaten på jobbet i all ära – men det är såklart fritidsfikan som lockar allra mest!

Den som vill känna historiens vingslag och njuta av traditionellt småbröd, kanelbullar och mjuka pepparkakor beger sig med fördel till Hagakvarteren där de anrika caféerna trängs med varandra. Kafé Husaren är en klassiker, bland annat känt för sina kladdkakor. Café Kringlan är inte heller så dumt – här står det såväl hembakt som frukost och lunch på menyn.

ANNONS

Ett annat anrikt café hittar man på Korsgatan, där Ahlströms från 1902 serverar allt från wienerbröd till potatisbakelser. Café Brogyllen på Västra Hamngatan, med sina pampiga kristallkronor och högt till tak går inte heller av för hackor.

Dess raka motsats finner vi på de klassiska arbetarfiken, som faktiskt lever kvar lite här och var runtom i stan. Ett tips är Café Skogen i Majorna, med prisvärd grötfrukost i lite halvruffig och samtidigt gemytlig miljö.

Därifrån tar vi ett raskt kliv till en lite nyare företeelse, hål-i-väggen-caféerna. Da Matteo var från början ett sådant, men finns nu på fyra ställen i Göteborg, och har dessutom eget kafferosteri och surdegsbageri. En favorit är annars Bar Centro på Kyrkogatan. Här ligger fokus på att servera riktig kvalitetsespresso framför sockerstinna bakverk. Ofta ringlar kön sig lång, och bland de få sittplatserna blir det trångt om saligheten. Men vad gör väl det, när man kan luta sig tillbaka mot husväggen med en rykande latte och ansiktet mot solen?

Klassiskt

Ahlströms konditori – Korsgatan

Café Brogyllen – Västra Hamngatan

Café Kringlan – Haga Nygata

Fröken Olssons kafé – Östra Larmgatan

Jacobs Café – Haga Nygata

Café Husaren – Haga Nygata

Arbetarfik

Café Godhem – Silverkällegatan, Kungsladugård

Café Skogen – Slottsskogsgatan, Majorna

Färjenäs Café – Karl IX:s Väg, Hisingen

Hål-i-väggen-caféer

Bar Centro – Kyrkogatan

Da Matteo – fyra caféer i centrala Göteborg

Mahogny Coffeebar – Skånegatan

ANNONS