Syster gav åtalad alibi för mordkvällen

VÅR KROG & BAR: En syster till den huvudmisstänkte A intygade att han varit hemma under mordkvällen.

ANNONS
|

Den 25-åriga kvinnan hördes på rättegångens 23:e dag, på begäran av sin 28-årige bror.

Hon försäkrade att han var hemma i lägenheten i Frölunda med henne, ytterligare två systrar och deras mor på kvällen 18 mars i fjol. Under dagen hade hon varit i skolan och kom hem runt klockan 21.

- Då var A hemma. Vi åt middag halv tio. Jag och en syster dukade av. Sedan satt vi i vardagsrummet och pluggade. I samma rum satt A och mamma och tittade på tv. Vi satt där till tolv-tiden på natten då vi gick och la oss.

ANNONS

Systern uppgav att hon mindes denna hennes brors sista kväll i frihet mycket detaljerat. Hon sa sig till och med minnas vilka skämt han drog för deras mamma.

Enligt systern brukade A så gott som alltid vara hemma på kvällarna och sedan många år brukade hon väcka honom för morgonbönen.

Kammaråklagare Ulrika Åberg presenterade resultat från pejling av A's telefon: Under tvåveckors-perioden fram till 18 mars hade hans telefon klockan 23 varit uppkopplad en gång på hemadressen. Efter midnatt hade telefonen, under samma tidsperiod, varit uppkopplad på andra ställen i Göteborg under samtliga nätter.

- Jag vet ingenting om det. Det får du fråga honom, svarade systern, som svarade 'hur menar du?' på flera av åklagarens frågor.

A ville starta ett företag men försörjde sig, enligt systern, på bidrag. Hur han finansierade sin Englandsresa i februari -15 eller sin Rolexklocka, värderad till 66 000 kronor, visste inte systern.

Hon uppträdde i rättssalen i niqab, heltäckande slöja med bara en smal springa för ögonen.

Rättens ordförande, rådman Patrik Claeson, förklarade efter förhöret för GP att det inte varit aktuellt att kräva att kvinnan skulle visa ansiktet.

- Vi får inte kräva att någon tar av sig sin religiösa bonad. Det finns det JO-beslut på.

ANNONS

Kan man då vara säker på att det är rätt person som vittnar?

- Nej, det kan man inte. I just det här fallet får man förmoda att A hade reagerat om det varit någon annan än den aktuella systern. Samtidigt avkräver vi inte leg från dem vi kallar; när de svarar ja på vår namnfråga så accepterar vi det. Det är egentligen ingen skillnad, säger Patrik Claeson.

Under förhandlingen blev den medhjälps-åtalade 22-årige H utpekad av två grannar i Länsmansgården. De sa sig känna igen honom som en av två mopedynglingar i en träff med en man i en Volvo, omkring en timme före krogmorden.

ANNONS