Sveket mot Göteborgs universitet

Styrelsen för Göteborgs universitet tar tillbaka beslutet att utse Ole Petter Ottersen som ny rektor. Detta efter att han meddelat att han samtidigt deltar i en rektorsrekrytering på Karolinska institutet.

ANNONS
|

Ole Petter Ottersen, rektor vid Oslo universitet var föreslagen som ny rektor för Göteborgs universitet. Han skulle ha börjat den första juli, Men nu hoppar han av. Anledningen till detta är att han samtidigt deltar i en rektorsrekrytering på Karolinska institutet.

– Vi är förvånade och känner stor besvikelse över detta. Vi känner att han gått bakom ryggen på oss, säger Cecilia Schelin Seidegård, ordförande för universitetsstyrelsen.

Ole Petter Ottersen meddelande universitetsstyrelsen i ett brev under söndagen att han inte längre är intresserad av tjänsten. Vid ett extrainkallat styrelsemöte under måndagen, valde styrelsen att dra tillbaka förslaget till regeringen.

ANNONS

Cecilia Schelin Seidegård säger de hade första kontakten med honom i augusti, och att han vid intervjuer med styrelsen sagt att han verkligen vill ha tjänsten som rektor för Göteborgs universitet. Hon säger att Ole Petter Ottersen tycker att han varit öppen till styrelsen att han även deltar i rektorsrekrytering på Karolinska institutet.

– Men det håller vi i styrelsen inte med om. Vi hade två väldigt bra kandidater och hade vi vetat detta så hade vi röstat annorlunda. Hade han tänkt att vi skulle sitta lugnt i båten och vänta på att Karolinska institutet sagt sitt, säger, Cecilia Schelin Seidegård.

Vad händer nu?

– Nu kommer den andra slutkandidaten Eva Wiberg, prorektor vid Lunds universitet få frågan, nu hoppas vi att hon tackar ja. Hon har ett stort stöd hos styrelsen. Tackar hon nej får vi börja om, säger, Cecilia Schelin Seidegård.

ANNONS