Svag allians ska ta Ransgård till makten

Jonas Ransgård (M) är övertygad om ett maktskifte efter valet. Hur styret ska se ut är mer oklart – att gå Demokraterna till mötes och riva upp Västlänken är inte aktuellt och dörren är stängd för Socialdemokraterna.
Målet är en egen majoritet med alliansen – som hade en tredjedel av väljarna bakom sig i GP:s senaste lokala Sifo.

ANNONS
|

Vi träffas på toppen av Ramberget. Moderaternas toppnamn i höstens val Jonas Ransgård pekar i nordlig riktning. I en bostadsrätt nedanför berget växte han upp. Gick på Rambergsskolan, Bjurslättsskolan och på Lundby gymnasium.

– Om man ville in till staden på den tiden kunde man välja ryska som C-språk. Det fanns bara på Hvitfeldtska. Om man berättar det för en 16-åring tror de det knappt. I dag är det en självklarhet att man får välja var man vill gå, säger han.

Men fanns det inte en poäng med att gå i skolan där man bodde, som du gjorde?

– Det fria skolvalet är av godo. Elever och föräldrar betraktar det som en självklar rättighet. Den som försöker begränsa det kommer att få många emot sig. Dessutom skulle det bara förvärra problemet att ta bort det. Det vi har problem med är bostadssegregationen, inte skolsegregationen. Om man tar bort det försvinner möjligheten för den som inte har råd att flytta till ett bättre område att välja en bättre skola.

ANNONS

Prioriterar fyra frågor

Skolan är tillsammans med tryggheten, bostäder och stadens ekonomi de frågor som Moderaterna prioriterar högst i den lokala valrörelsen.

Och faktum är att det var skolpolitiken som avgjorde att Jonas Ransgård blev just moderat.

– Jag var på väg in i Folkpartiets ungdomsförbund, men fick reda på att deras distriktsordförande – som då var Helene Odenjung – var emot betyg i skolan. Då gick jag med i MUF istället.

Så du är liberal innerst inne?

– Alla moderater är liberala innerst inne. Vi är ett liberal-konservativt parti.

Som 20-åring blev han invald i stadsdelsnämnden i Lundby. Sedan har det fortsatt uppåt.

Vad driver dig?

– Egentligen inget mer konkret än att jag vill att det ska bli rätt.

I det interna provval som hölls inför det att Moderaternas listor till kommunvalet skulle fastställas fick Hampus Magnusson flest röster. Valkommittén ville annorlunda och placerade Jonas Ransgård i topp, precis som inför valet 2014.

Övertygad om maktskifte

Med tanke på den interna konkurrens som råder, känns det som att det här är din sista chans?

– Det skulle jag nog inte säga. Men det är ju inte så att vi vill vinna valet sedan – vi vill vinna valet nu. Vad som händer om vi inte gör det får vi se. 2022 är rätt långt bort.

ANNONS

Han säger att han är övertygad om att det blir ett maktskifte. Men hur det ska gå till är inte självklart. I den lokala Sifomätning som GP presenterade nyligen var Moderaterna största parti – men av de två traditionella blocken var de rödgröna störst.

– Helst ska vi få majoritet på våra fyra partier. Det är vad vi siktar på fram till valet.

Och om det inte blir så?

– Fram till valet är vi fokuserade på att få så många röster som möjligt till våra fyra partier. Räcker inte rösterna får vi ta det då.

Kan ni tänka er att samarbeta med Demokraterna?

– Jag tycker att det är svårt att veta. Det beror på vilka frågor de vill driva och hur de för förhandlingarna. Så det går egentligen inte att säga före valet.

Vill inte riva upp Västlänken

Demokraternas ledare Martin Wannholt har sagt att ni har en deal direkt om ni backar i frågan om Västlänken. Vad säger du om det?

– De som vill att man ska riva upp avtalet om Västsvenska paketet förespeglar väljarna att det här är en separat fråga som vi i Göteborg kan hantera som vi vill. Det blir upp till oss andra att tydligt förklara att det här är en del i ett avtal som är förhandlat mellan fem olika parter, med flera partier i varje part, som alla säger "vi vill stå fast vid avtalet". Det får man ha med sig in i en sådan diskussion.

ANNONS

Det går alltså inte att riva upp Västlänken från Göteborg?

– Det får var och en bedöma, men det är en felaktig bild att säga att Göteborgs fullmäktige bara kan säga "nu gör vi så här istället".

Vad är din bedömning?

– Om man river upp avtalet – vilket vi inte vill – så hamnar vi i många år av förhandlingar. Det har vi inte tid till. Det är redan sent. Det är ju redan så att Göteborg fått sina investeringar senare än Stockholm och Malmö för att vi inte kom överens. Att gå tillbaka igen och säga att vi vill förhandla i tio år till – det är ingen bra idé.

Är du övertygad om att Västlänken är det bästa alternativet?

– Trafikverket tog fram fem alternativ. En mycket stor majoritet av remissinstanserna förordade den här lösningen. Som politiker tycker jag att det räcker. Det har gjorts en gedigen utredning som många har fått tycka till om.

Trygghetsfrågan viktigast

Om ni inte kommer överens med Demokraterna, kan Socialdemokraterna bli ett alternativ?

– Nej, Socialdemokraterna har gjort sitt efter 24 år. Jag tror att många göteborgare som vill ha ett skifte skulle bli besvikna om de skulle sitta kvar. Vår prioritet är att de inte sitter kvar.

ANNONS

Den fråga Moderaterna prioriterar högst i valet är tryggheten. Det är de inte ensamma om. Även för Socialdemokraterna är frågan i topp på agendan.

– Det talas mycket om klyftor, men trygghetsklyftan den värsta klyftan. Skjutningarna är en sak, men det är väl så allvarligt att folk inskränker sin egen värld på grund av otrygghet. Att man undviker att göra vissa saker, självcensurerar sitt liv, säger Jonas Ransgård.

Alla pratar om tryggheten, men brottsligheten har inte ökat nämnvärt sett till statistiken – hur hänger det ihop?

– Det är inte debatten som skapar otryggheten. Det är otryggheten som skapar debatten. Man kan inte avfärda den upplevda otryggheten. Det finns där och om den påverkar hur du beter dig, måste vi göra någonting.

Verkligheten förändrade Moderaterna

Moderaterna i Göteborg väckte stor debatt tidigare i år med en valfilm, där otryggheten i staden målades upp i drastiska bilder.

Intrycket utifrån är att partiet är något splittrat i de här frågorna – att det finns en hårdare och en mjukare falang?

– Vi är ett ganska stort parti. Det vore konstigt om vi tyckte exakt lika om alla saker. Det finns skillnader i hur viktig man tycker att den typen av frågor är och hur hårt man vill gå fram, men det tycker jag att det är rimligt att det gör i ett stort parti.

ANNONS

Moderaterna har förändrats ganska mycket sedan Reinfeldttiden. Är du en Reinfeldtmoderat eller en Kinberg Batramoderat?

– Den stora förändringen är att verkligheten har förändrats. Det bortser man gärna ifrån. Hösten 2015 tog Sverige och Tyskland ett väldigt stort ansvar, till skillnad från resten av Europa. Vi tog emot fler flyktingar än vårt samhälle var rustat för. Den politik som bedrevs tidigare hade inte varit fel – den blev fel.

LÄS MER: Här hittar du intervjuerna med övriga lokala partiers toppkandidater.

FAKTA: Jonas Ransgård

Ålder: 46 år.

Gör: Kommunalråd för Moderaterna sedan 2007. Utbildad ekonom med bakgrund på Skatteverket.

Aktuell: Toppar Moderaternas valsedel till kommunvalet i höst.

Vid sidan av: Gick ut samhällsvetenskapliga linjen på Lundby gymnasium med högsta möjliga betyg, 5,0 i snitt. Har skrivit högskoleprovet två gånger och fått maxresultatet 2,0 båda gångerna.

Politisk förebild: "Jag gillar Ulf Kristerssons resonerande sätt, precis som jag uppskattade Fredrik Reinfeldts resonerande sätt. Politik för mig är att väga för och emot. Det är inte alltid enkelt och man kan inte alltid vara tvärsäker."

Politisk motståndare jag helst fikar med: "Det är lätt att svara på: Ulf Kamne. Han är väldigt trevlig och kan prata om annat än jobb."

Läge: Moderaterna fick 22,3 procent av rösterna i kommunvalet 2014. I GP/Sifos lokala mätning i mitten av maj uppgav 19,2 procent att de skulle rösta på Moderaterna i kommunvalet om det var val i dag.

FAKTA: Arne Larsson möter de lokala partiernas förstanamn

Inför valet i höst intervjuar GP:s politikreporter Arne Larsson partiernas förstanamn på kommunlistorna, på en plats i Göteborgs om de själva valt. Moderaternas Jonas Ransgård har valt Ramberget, för att det är i hans barndomskvarter.

ANNONS