Efter drygt 40 minuter kunde vallokalen på Lindholmen öppna.
Efter drygt 40 minuter kunde vallokalen på Lindholmen öppna. Bild: Sanna Tedeborg

Strul i vallokal – materialet inlåst

Klockan 8 på söndagsmorgonen skulle alla landets vallokaler öppna – men på Lindholmen i Göteborg möttes väljare av informationen att de måste vänta eller återkomma. Material som krävdes för röstningen var nämligen inlåst.

ANNONS
|

Vallokalen på Lindholmen var fortfarande stängd klockan 8 på morgonen då materialet som krävdes för att rösta var inlåst i en annan lokal som valarbetarna inte kom åt.

– Deras material var inlåst i en annan lokal och de visste inte var det var och kunde inte få ut det, säger Frida Nowotny, valchef för valnämndens kansli i Göteborg.

Det handlade om allt material som krävs för att genomföra röstningen.

– Som valurna, skärmar, valkuvert, valssedlar med mera.

Frida Nowotny kan inte svara på hur det kunde ske och säger att det måste utredas.

– Det jag vet är att de öppnade klockan 8.43 och de hade personal på utsidan som informerade väljarna och bad dem att vänta. Vi har jobbat stenhårt hela morgonen för att försöka lösa situationen.

ANNONS

Tror du att det kan påverkar valdeltagandet?

– Det kan jag inte svara på men alla väljare har blivit informerade om situationen och blivit ombedda att vänta eller återkomma senare på dagen. Allting är öppet nu i alla fall.

Frida Nowotny är valchef för valnämndens kansli i Göteborg.
Frida Nowotny är valchef för valnämndens kansli i Göteborg. Bild: Christina Terfors

Valsedlar med namnlistor saknades – går att rösta ändå

Läsare hörde även av till sig GP och berättade att det saknades valsedlar för flera partier i vallokalen på Burgårdens Gymnasium.

Frida Nowotny bekräftar att det saknas valsedlar med partiernas namnlistor i vallokalen men däremot ska det finnas de valsedlar som valnämnden i Göteborg är skyldiga att tillhandahålla.

– Det är partivalsedlar för de partierna som fått minst 1 procent i de senaste valen eller mandat i region-, och kommunfullmäktige och blanka valsedlar, säger hon.

I praktiken innebär det valsedlar för samtliga riksdagspartier, Feministiskt initiativ samt Demokraterna i region- och kommunfullmäktige.

Frida Nowotny betonar att det alltid går att rösta med hjälp av en blank valsedel.

– Om man inte hittar valsedlar för det partiet man vill rösta på kan man alltid ta en blank valsedel och skriva det parti och det namn som man vill rösta på.

ANNONS