Stort engagemang mot nazister

Sedan det stod klart att Nordiska motståndsrörelsen ska demonstrera i Göteborg organiserar sig allt fler från den motsatta sidan. Studenter mot rasism är bara en av alla som inte accepterar nazisternas närvaro.

ANNONS
|

– Nazisternas målsättning är att störta all demokratisk organisering och i slutändan fälla det demokratiska systemet. Deras samling är en styrkeuppvisning och förberedelse för detta. Alla som försvarar de demokratiska värdena har därför en skyldighet att agera, skriver Karl, som inte vill ha med sitt efternamn i tidningen.

Han är representant för Studenter mot rasism, en bland flera organisationer som tydligt markerar mot nazisterna. Han är också med och arrangerar Stoppa nazisterna, en motdemonstration som kommer att hållas samtidigt som NMR:s den 30 september.

Karl menar att polisen hade alla möjligheter att stoppa det som hände i söndags, men något ingripande blev det inte.

ANNONS

– Det blir därför vår uppgift att stoppa nazisterna. Allmänheten, den samlade vänstern, folk- och arbetarrörelsen har en skyldighet att kliva in och ta sitt demokratiska samhällsansvar och sätta stopp för hatet, fortsätter han.

Även organisationen Kämpa Stockholm gör på sin facebooksida tydligt att man fått nog av normaliseringen av fascism. För att få fler att delta i motdemonstrationen i Göteborg erbjuder man nu busskjuts åt dem som inte har möjlighet att ta sig hit.

Också Göteborgs Antifascistiska Front arrangerar en motdemonstration via ett facebookevent. 5800 personer har anmält sitt deltagande, och ytterligare 10 000 har anmält intresse.

Men Isabell Lundqvist, polisens handläggare på tillståndsenheten, bekräftade under måndagen att det hittills bara är NMR och SSU som har fått tillstånd att demonstrera. Dock är det fortfarande möjligt att fler ansökningar kommer in.

NMR demonstrerade utan tillstånd i söndags, är det sannolikt att fler gör samma sak?

– Det vet vi inte i förväg. Det man vet är att det har varit motdemonstrationer under tidigare demonstrationer i Göteborg. Men det är inget vi kan uttala oss om än, säger hon.

ANNONS