Större städinsats på Andra Långdagen

Andra Långdagen växer sig större för varje år. Inför den kanske största Andra Långdagen någonsin har festen för första gången planerats i samråd med Göteborgs stad.

ANNONS
|

Lördag den 1 juni hålls sommarens Andra Långdag. Men årets upplaga skiljer sig en del från de tidigare. Lars Olsson, mer känd inom Göteborgs klubbsväng som Blenda Lars, var med och startade upp Andra Långdagen när den hölls första gången.

– Vi som jobbade nära varandra på Andra Lång ville egentligen mest hitta på nått skoj tillsammans. Det var tänkt som en kul grej med lite bärs och lite band. Men nu har det ju vuxit något enormt och det är jätteroligt.

Efter förra årets festdag låg Andra Långgatan täckt av ölflaskor, tomburkar och annat skräp. Något som retade upp många Göteborgare. Den gången fanns ingen ordnad strategi för att städa undan oredan. Men i år har samtal förts med bland annat trafikkontoret och park- och naturförvaltningen.

ANNONS

– Vi kommer att förstärka den ordinarie städinsatsen under den följande morgonen. Det kommer också att finnas extra sopkärl i området runt omkring Andra Långgatan, säger Eva-Britt Andersen på Trafikkontoret.

Hon hoppas också att alla inblandade tar ansvar för sitt eget skräp.

– Men jag tycker att det hade varit bättre om arrangörerna sökte tillstånd. Då hade vi kunnat spärra av och reglera trafiken på ett bra sätt.

Flera butiksägare som GP talat med på Andra Långgatan tycker att det charmiga med gatufesten är att den är spontan och just ostrukturerad. Men André Schierenbeck som är den som fört samtal med Göteborgs stad om arrangemanget är inte orolig för att den känslan ska gå förlorad.

Hans minns förra årets fest som fantastisk men skräpsituationen lämnade en lite bitter eftersmak. Nu har Andra Långdagen blivit så stor att samtal med Göteborgs stad blivit en nödvändighet.

– Jag har upplevt det som att Göteborgs stad har varit väldigt positiva. Andra Långdagen är mer ett fenomen än en festival. Det är folkets fest. Nu hjälper staden till med städningen. Det är jättebra men ”thats that”, säger André Schierenbeck.

Elin Billebo som jobbar på frisörsalongen Kolla Kolla på Andra Långgatan tycker att gatufesten är positivt för såväl affärerna som området.

ANNONS

– Jag har aldrig hört någon som pratat illa om det.

– Jo men en gång, förra året, det var en kund som bodde i närheten som verkligen hatade det. Hon sa att hon skulle flytta. Det är ju en lösning, skjuter kollegan Kim Engdahl in.

På Kolla Kolla har man ännu inte planerat något särskilt för festdagen. Magnus Helldahl däremot har stora planer.

Han jobbar på Pavement på Andra Långgatan. Ett kafé som vill arbeta för kreativa möten och kulturutveckling i området.

– Andra Långdagen är en jättebra dag för kulturen i Göteborg. Vi kommer ha både DJ:s och liveband här. Men vi vill att Andra Långgatan ska vara en kreativ mötesplats året om. Det är jättetrevligt med alla barer, men jag hoppas och tror att det blir mer dagsaktiviteter. Allt behöver inte handla om öl.

Magnus Helldahl tror på området som ett alternativt kulturcentrum för Göteborg. Det är redan saker på gång.

– Det öppnar till exempel snart en ny kvartersscen för bland annat improvisationsteater i gamla T-livs lokaler. Jag tror att alla festliga evenemang är positiva för utvecklingen i området.

På den exotiska nattklubben Wandas planerar man inte att delta aktivt i festligheterna men chefen Johan Tranberg tycker att det är positivt för Göteborg .

ANNONS

– Vår verksamhet blir kanske lite lidande av allt folk på gatan. Men jag tycker det är bra grej för området. Hela Andra Lång tycker jag har en liten känsla av New York på 70-talet. Allt är accepterat och det är en väldigt skön stämning. Man springer över och växlar pengar med varan i stället för att dra till banken. Det finns en sammanhållning.

André Schierenbeck tror på en folkfest den 1 juni.

– Jag tror det blir större än någonsin. Förra året var det folk som kom hit från Stockholm. Man kan aldrig veta exakt vad som händer eller hur många som kommer. Det beror mycket på vädret. Det viktiga är att allt handlar om gemenskap och kärlek till området. Det är det som är Andra Långdagen.

Bilder från Andra Långdagen 2012: http://www.youtube.com/watch?v=UJGA2iYplNg

ANNONS