Stormen blev en trekvarts kuling

ANNONS
|

I flera dagar i förväg hade ovädret blåsts upp till minst stormiga proportioner. Arbetsplatser i Göteborg stängde i förtid och tågtrafik stoppades i rena förskräckelsen.

Men av den förväntade stormen blev det i Göteborg bara en kuling som försvann lika fort som den kom.

Enligt Sjöfartsverkets vindrapporter kom medelvinden på Vinga som mest upp i 20,7 meter per sekund strax före klockan 21. Mätstationerna på Måvholmsbådan sydost om Hönö och utanför Torshamnen rapporterade som mest någon meter per sekund mer. På alla tre platserna förekom det kortvariga stormbyar.

Det blåste som mest strax före klockan 21 men redan vid 21:30-tiden var vinden på Vinga nere i 11,5 meter sekund. Sådan vind kallas bris på sjön.

ANNONS

SMHI missade grovt i prognosen för Göteborgstrakten. Det statliga svenska väderinstitutet gick ut med en så kallad klass-tre-varning och talade om vindar mellan 25 och 30 meter per sekund. Storm med god marginal.

Prognoserna från danska DMI, norska YR och svensk-finska Foreca var mer återhållsamma. Som mest trodde de tre på kuling med omkring 20 meter i sekunden. Och så blev det.

SMHI fick trafikverket att till och med stoppa trafiken på västra stambanan mot Stockholm och i riktning från blåsten, låt vara att stoppet bara gällde sträckan mellan Göteborg och Herrljunga.

– Vi har tillsammans med flera andra myndigheter fattat ett beslut som baseras på SMHI:s bedömning av läget, sa Pernilla Fransson, enhetschef för trafikledningen hos trafikverket vid 16-tiden på måndagen. I bedömningen ingår inte prognoser från DMI eller YR.

Lågtrycket som förde med sig kuling i Göteborgstrakten och storm i södra Halland gick inte så nordligt som SMHI hade beräknat. Men läget var mycket svårförutsägbart och gränsen mellan kuling och storm gick mellan Göteborgs södra Skärgård och Onsalatrakten 35 - 40 kilometer söderut.

Alla fyra väderinstituten fick dock rätt om stormen i Halland med vindstyrkor över 30 meter per sekund i byarna.

ANNONS